Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Április 05. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: police.hu

Egyre csökken a halálos balesettek száma Európában

Egyre csökken a halálos balesettek száma Európában

A 2010-es adatokhoz képest 21 százalékkal esett vissza a halálos balesetek száma. Ennek ekllenére további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy lényeges előrelépés történjen közlekedésbiztonság területén

- közölte az Európai Bizottság a vonatkozó 2018-as statisztikákat ismertető, csütörtökön közzétett jelentésében.

A jelentés szerint Magyarországon egymillió lakosra vetítve 2016-ban 74, 2017-ben és tavaly 64 volt a halálos kimenetelű balesetek száma.

Violeta Bulc közlekedési ügyekért felelős uniós biztos a jelentést ismertető sajtótájékoztatóján elmondta, a tavalyi adatok 1 százalékos javulást mutatnak a 2017-es adatokhoz képest. Európában egymillió lakosra átlagosan 49 halálesettel végződő baleset jut, amely azt mutatja, hogy az európai utak messze a legbiztonságosabbak a világon.

Az uniós biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy várhatóan nem sikerül elérni azt a célt, amely szerint az unió a 2020-ig a nyolc évvel korábbi adatok felére csökkentené a halálos kimenetelű közúti halálesetek számát. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a jogszabályoknak, azok betartatásának és betartásának eredményeképpen, valamint az új technológiáknak és a járművekbe kötelezően beépíteni tervezett, gyors segítségnyújtást lehetővé tevő eszközöknek köszönhetően a súlyos, halállal végződő balesetek száma 2050-re elenyésző lehet.

A jelentésből kiderült, hogy 2018-ban a legjobb közúti közlekedésbiztonsági eredménnyel az Egyesült Királyság rendelkezett, amely szerint egymillió brit lakosra 28 halállal végződő beleset jutott. Dániában ez az arány 30, Írországban 31, Svédországban pedig 32 volt. A legrosszabb adatokat Romániában rögzítették, ott 96 halálos baleset jutott egymillió lakosra tavaly. Bulgáriában 88, Lettországban 78, Horvátországban pedig 77.

Hozzátették, a halálos kimenetelű balesetek mellett egymillió lakosra vetítve mintegy 135 ezer ember szenvedett súlyos, maradandó sérülést az európai utakon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.