Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 10. 07:33, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Egymillió jelzálogadóst érint a megállapodás

Egymillió jelzálogadóst érint a megállapodás

Rekordösszegű, 26 milliárd dollár értékű megállapodás született az egyik oldalon szövetségi és szövetségi állami hivatalok, a másikon pedig öt amerikai nagybank között.

Ez rendezi a pénzintézetek jelzálogkölcsön-visszaéléseivel kapcsolatos eljárásokat, beleértve ebbe a „hibás" jelzálog érvényesítését és a kölcsönszerződés-módosítások iránti kérelmek „helytelen" kezelését.

A mintegy egymillió jelzálogadóst érintő megállapodás értelmében az állami szervek elengedik egyes követeléseiket öt bankkal szemben, azok pedig cserébe - jelzálogleírással és hitelszerződés-módosítással - enyhítenek az adósokra nehezedő terheken. A pénzintézetek az amerikai igazságügyi és a lakásügyi és városfejlesztési minisztériummal, valamint 49 szövetségi állam főügyészi hivatalával egyeztek ki. Ohio nem értett egyet a szövetségi és szövetségi állami szerepvállalással, ezért a károsultak egy szűk körére vonatkozó, 18,6 millió dolláros külön rendezési tervet dolgozott ki.

A megegyezésben részt vevő pénzintézetek a Bank of America, a Citigroup, a JPMorgan Chase & Co, a Wells Fargo & Co és az Ally Financial. A legnagyobb összeggel, csaknem 12 milliárddal a Bank of America száll be, és 5 milliárd feletti összeget fizet a Wells Fargo, illetve a JPMorgan Chase is.

Az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentése szerint a kialkudott összegből 20 milliárd dollárt különítek el az ingatlantulajdonosok helyzetének enyhítésére. Ebből 10 milliárd dollárt fordítanak a „víz alá került", vagyis az olyan adósok tőketartozásának csökkentésére, akik többel tartoznak, mint amennyit az ingatlanjuk ér, akik hátralékot halmoztak fel a törlesztésben, vagy akik fizetésképtelenné válhatnak.

Hétmilliárd dollárból különböző támogatási programokat finanszíroznak majd, például a munkanélküli jelzálogadósok vagy azon katonák számára, akiknek azért kell megválniuk ingatlanjuktól, mert új szolgálati helyre vezénylik őket. További 3 milliárdból az időben fizető adósok kamatának csökkentését fogják finanszírozni.

A szövetségi és a tagállami hivatalok, amelyek a rendezés összegéből 6 milliárd dollárt kapnak, 1,5 milliárd dollárt költenek majd - bizonyos feltételek mellett - azoknak a lakástulajdonosoknak a megsegítésére, akiknek otthonát 2008. január 1. és 2011. december 31. között foglalták le. A maradék 4,5 milliárdot az igazságtalan házfoglalások miatt keletkezett szövetségi és tagállami kiadások fedezésére, valamint a háztulajdonosoknak nyújtandó tanácsadásra, jogi segítségre és hasonló programokra fordítják.

„Robotaláírás” helyett

A megállapodás emellett arra is kötelezi a bankokat, hogy méltányosabbá tegyék a bajba jutott adósokkal szembeni eljárást, és hogy minden esetben tartsák be a vonatkozó szövetségi és szövetségi állami törvényeket.

A bankokkal szembeni új követelmények között szerepel, hogy a pénzintézetek az ingatlan lefoglalásának kezdeményezése előtt mérlegeljék a hiteltörlesztés feltételeinek módosítását. Mindaddig tilos a jelzálogjog érvényesítése, amíg a lakástulajdonos törlesztési feltételeinek módosítása megfontolás tárgya. A bankok kötelesek megnevezni egy tisztviselőjüket, akivel a bajba jutott adós tarthatja a kapcsolatot. A pénzintézeteknek - szemben a korábban elterjedt, úgynevezett „robotaláírás" gyakorlatával, amelyben az arra illetékesek helyett ismeretlenek írták alá a házfoglalásra vonatkozó végzéseket - biztosítaniuk kell a hitelnyújtásra és a jelzálogjog érvényesítésére vonatkozó dokumentumok szabályos kiállítását.

A bankok a szolgáltatási szabályok megsértése esetén 5 millió dolláros büntetéssel sújthatók. Az adósságteher enyhítéséről szóló megállapodást 3 éven belül kell teljesíteni, de a bankokat arra ösztönzik, hogy ennek legnagyobb részét már az első évben letudják.

A második legnagyobb megállapodás

A jelzáloghitelesek megsegítéséről kötött, rekordösszegű alku minden idők második legnagyobb olyan megállapodása Amerikában, amelyben egyfelől a szövetségi államok túlnyomó többsége, másfelől a magánszektor vesz részt. Összegét tekintve ennél csak az a megállapodás volt jelentősebb, amelyet az amerikai dohányipar 1998 novemberében kötött 46 állammal, és amelynek értelmében 206 milliárd dollárral szállt be a dohányzás okozta betegségek gyógyításának finanszírozásába.

A rendezés csak a töredékét érinti a jelzálogkölcsönök visszafizetésével küszködő amerikaiaknak, így az nem terjed ki a Fannie Mae és Freddie Mac állami jelzáloghitel-finanszírozó társaság adósaira. A CoreLogic pénzügyi elemzőcég becslése szerint az Egyesült Államokban mintegy 11 millió ingatlantulajdonos adóssága nagyobb a tulajdonát képező lakás vagy ház értékénél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.