Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 07. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Egy várandós kismama is meghalt – a tragédia részletei

Egy várandós kismama is meghalt – a tragédia részletei

Schmitt Pál köztársasági elnök részvétét fejezte ki a vasárnapi hurghadai balesetben elhalálozott magyar turisták családjainak, miután „megdöbbenéssel értesült” a történtekről.

A külügyi tárca felveszi a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával is a sérültek egészségügyi ellátása és a betegszállítás érdekében, valamint intézkednek a holttestek hazaszállításáról.

Az államfő közép-ázsiai körútja első állomásán, Üzbegisztánban értesült a balesetről. Mint az MTI-nek elmondta, mélyen együtt érez az áldozatok családjaival. Hozzátette, az egész nemzet osztozik gyászukban.

Mint ismert, vasárnap 11 magyar turista vesztette életét, és 29-en megsérültek, köztük több gyermek egy buszbalesetben az egyiptomi Hurghadában. A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott szállodáiktól a repülőtérre, amikor az egyik jármű felborult. A balesetet feltételezhetően műszaki hiba okozta, de az egyiptomi rendőrség még vizsgálja a baleset pontos körülményeit.

Négy nagyon súlyos sérült van

Hajnalban 147-en érkeztek haza abból a magyar turistacsoportból, amelynek egy része balesetet szenvedett. A sérültek egy részét Hurghadában ápolják, a többieket egy egyiptomi katonai repülőgéppel Kairóba szállították. Ezen a gépen utazott az egyiptomi egészségügyi miniszter is, aki „személyesen a legjobb egészségügyi csoportokkal gondoskodik a magyar állampolgárok ellátásáról” – mondta Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese. A külügyi tárca tájékoztatása szerint felveszik a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával is, a sérültek egészségügyi ellátása és a betegszállítás érdekében, valamint intézkednek a holttestek hazaszállításáról. Kveck Péter egyiptomi magyar nagykövet elmondta: a 29 sérült között négy nagyon súlyos állapotú van – egy férfi és három gyerek –, őket szállították a kairói kórházba. Több órába telt, amíg annyira tudták stabilizálni az állapotukat, hogy hozzáláthassanak a megműtésükhöz.
Árva lett

A MTI Hírcentrumnak nyilatkozott annak a busznak az egyik utasa, amelyik néhány perccel a baleset után érkezett a helyszínre. Tóth Frank elmondta, a 110 fős magyar csapat egy szállodában szállt meg, így arcról mindenkit ismertek, egy baráti társaság tagjai voltak. A szemtanú elmondta, miután pár perccel a busz balesete után a helyszínre ért a következő busz, leszálltak, hogy segítséget nyújtsanak a sérülteknek. „Sokaknak tudtunk segíteni, volt akinek nem” - mondta Tóth Frank a hazaérkezése után. Értesülései szerint meghalt egy várandós kismama és gyermeke, illetve az édesapa is, de kimentettek egy olyan gyermeket is, aki árva lett a baleset következtében, egy fiút ők hoztak haza.

Ezeken a telefonszámokon érdeklődhetnek

Két budapesti telefonszámon is lehet érdeklődni az egyiptomi buszbaleset magyar áldozatairól – közölte az MTI-vel hétfő reggel a kairói magyar nagykövet. Háromnegyed kilenc óta él a 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti vezetékes vonal, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy feltételezett hozzátartozójuk van-e az azonosított halálos áldozatok között – mondta Kveck Péter nagykövet.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.