Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Április 10. 15:32, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Eddig soha nem látott Vajda Béla-grafikák kiállításon

Eddig soha nem látott Vajda Béla-grafikák kiállításon

Először láthatja a közönség Vajda Béla (1935-2011) Arany Pálma-díjas animációs filmrendező halála után előbukkant grafikáit azon a kiállításon, amely péntektől látható a Cultiris Galériában Budapesten.

Képessy Bence, a tárlat kurátora az MTI-nek elmondta: a kiállításon szereplő rajzokat Vajda Béla feltehetően akkor készítette, amikor a Ganz tervezőirodájában dolgozott műszaki rajzolóként. A filmrendező szabad gondolatokat "vetett oda" a papírra, grafikáin állatok, mitológiai alakok, "pátosz nélküli szeretni való figurák jelennek meg" - hangsúlyozta.
A megfejthetetlen portrék mellett az Illusztrációk című grafikán például három őrült arca látható, de kiállítják az Örültek háza, valamint a Bass-man című fekete tus rajzokat is.
Képessy Bence hangsúlyozta: Bende Zsófia, Vajda Béla munkatársa és felesége férje halála után akadt rá a szorosan összekötözött mappára, amely a rajzokat gyűjtötte össze és amelynek létezéséről mintegy 30 éves közös életük alatt semmit se tudott.
A rajzok egy része az idő múlásával elkezdett savasodni, ezért valamelyik közgyűjtemény felfigyelhetne és megmenthetné ezt az értékes anyagot - jegyezte meg.
Vajda Béla kezdetben képzőművésznek készült, fel is vették a főiskolára, ahol mindössze két hétig tanult, mert édesapja halála miatt kenyérkereset után kellett néznie. Beállt dolgozni a Ganz tervezőirodájához műszaki rajzolónak, ekkor készülhettek a kiállításon szereplő grafikák - jegyezte meg.
Majd kezébe került egy 8 milliméteres kamera és ennek hatására beiratkozott a filmművészeti főiskola másoddiplomás operatőr-rendező szakára, ahol Herskó János és Illés György voltak a tanárai. 1968-tól a Pannónia Filmstúdióban dolgozott 1995-ös nyugdíjazásáig.
Vajda Béla a Moto perpetuo című filozofikus abszurd animációs filmjéért érdemelte ki 1980-ban a legjobb rendezőnek járó Aranypálmát a Cannes-i filmfesztiválon. A szatirikus rajzokat Sajdik Ferenc készítette. A szállóigévé vált címet viselő Hanyas vagy? emberi-társadalmi fim-látlelete az oberhauseni fődíját és a filmkritikusok díját is elnyerte 1983-ban.
Vajda Béla első grafikai kiállítása másfél hónapig tart nyitva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során