Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Június 23. 21:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MNO

Dunyhakimonó és panelfíling: Véget ért a Gombold újra!

Dunyhakimonó és panelfíling: Véget ért a Gombold újra!

Szombaton, a budai Millenárison tartották meg a Design Terminál szervezésében a Central European Fashion Days-t, amely egyben a Gombold újra! Közép-Európa pályázat döntője is volt. Bár a kiírás szerint az ihletforrásként a közép-európai kultúrkincs volt megadva, a tervezők jó része inkább megmaradt a magyar forrásoknál. A fődíjat megnyerő Nubu csapatának Bao Bao kollekciója a busójárás hagyományából építkezett. Riport és képgaléria.

A Central European Fashion Days a Design Terminál által életre hívott régiós kezdeményezés, amely nem csupán a Gombold újra! Közép-Európa pályázatot foglalta magába, de a visegrádi országok tervezői is meghívást kaptak. Az árvízi helyzetre való tekintettel két héttel ugyan csúszott a nagy gála, de június 8-án az eredeti tervek szerint nemzetközi buyerekkel találkozhattak a dizájnerek.

– Eleve olyan buyereket hívtunk meg, akik nyitottak arra, hogy globális szinten még kezdő márkákat beemeljenek a kínálatukba. Német, olasz, angol és osztrák szakemberek érkeztek erre az eseményre. Kifejezetten pozitívan értékelték a munkákat, kivitelezésben, anyaghasználatban sokkal jobb minőségűek a ruhák, mint azt gondolták, szerintük mind megfelel a nyugati sztenderdeknek. A tervezők is nagyon elégedettek voltak, sok tanácsot kaptak, hogy küszöböljék ki az apró hibákat annak érdekében, hogy tényleg megállják a helyüket a nyugati piacon. A jövőben is szervezünk ilyen típusú vásárokat, hiszen az az egyik fontos küldetése a Design Terminálnak, hogy elősegítsük a kapcsolatépítést és a széleskörű piacra lépést – nyilatkozta Ács Zoltán kreatív igazgató a Kultúrgrundnak. A szombat délelőtti konferencián részt vett Jarrad Clark, az IMG Models Worldwide igazgatója is, aki szintén nagyon jó véleménnyel volt a most először megrendezett Central European Fashion Days-ről. Clark szerint divat szempontjából nagy potenciál van ebben a régióban, szerinte ez a fajta összefogás az egyik legjárhatóbb út arra, hogy a nemzetközi piac számára felkeltsék a figyelmet ezek az országok.

Kapszulakollekcióval mutatkozhattak be a pályázaton már régebben indult tervezők, mint például a Bálint Sára Knit/Wear, az INER, a KOMOD, Söptei Eszter, a The Four vagy a ZAKO. Ígéretes tervezők mind, bevállalósak, játékosak és közben harmonikusak.Tizenhárom cseh, lengyel, magyar és szlovák alkotó 2013/14-es őszi-téli kollekcióját is láthatta a közönség. Minden elfogulatlanság ellenére a magyarok – Anh Tuan, dori tomcsanyi, Konsanszky, NUBU, ANDA és az ARTISTA csapata – most is bebizonyították, hogy nemzetközi szinten is kiemelkedőek. Bár a cseh, lengyel és szlovák tervezők merészebben játsszanak az anyagokkal, formákkal, a színekkel, mégis van bennük valami bugyutaság. Talán nincs is igazán szoros értelemben vett közös nyelvünk?

A Gombold újra! Közép-Európa döntőjébe végül tizenegy kezdő tervező, és két, már a szakmában is nevet szerzett dizájner került be. Az idei döntő zsűrijének tagjai Eilidh MacAskill, a brit InStyle magazin főszerkesztője, Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Sebestyén Márta világhírű magyar népdalénekes, Magdalena Christofi, a lengyel Moda Forte igazgatója, Luu Anh Tuan vietnámi származású magyar, Jakub Polanka cseh, Mária Štraneková szlovák divattervezők, valamint Szűcs Péter, az InStyle Magyarország főszerkesztője, és Zoboki Gábor építész voltak.

Szűcs Péter szerint a Gombold újra esemény évről évre egyre biztosabb lábakon álló rendezvény, amely révén idővel tényleg komoly változások történhetnek a magyar divatiparban. – A magyar divat komoly törést szenvedett a ránk erőltetett uniformizálódásnak köszönhetően. Pedig Budapest rajta volt a világ térképén. Ennek szép bizonyítéka, hogy 1932-ben például Bécs, Milánó, Párizs mellett címlapon említett az egyik akkori vezető divatmagazin is. Most valami újra elindulhat, de el kell hagyni a kelet-európai görcsöt, a frusztrált kisebbségi komplexust. Van mire büszkének lennünk. Azt viszont el kell fogadni, hogy nem kell Londonnal, Párizzsal versenyre szállni, mert nem is lehet. Magyarország is tud olyat mutatni, amely a magas divatkultúra része lehet. Úgy érzem viszont, ennek a kezdeményezésnek köszönhetően bármikor elindulhat egy világkarrier. A Gombold újra ereje abban rejlik, hogy a szervezők már el tudnak hívni olyan véleményvezéreket, befolyásos embereket, akik elindíthatják a nemzetközi úton ezeket a tervezőket – mondta el a Kultúrgrundnak az InStyle Magyarország főszerkesztője.

Simonovics Ildikó, a Kiscelli Múzeum divattörténésze és az idei pályázat tervzsűrijének tagja szerint kikerülhetetlen a nemzetközi trendek hatása, mégis érdemes minden tervezőnek megtalálni az egyéni, saját kultúrájából építkező stílusát. A kiírás szerint az ihletforrásként a közép-európai kultúrkincs volt megadva, a tervezők jó része azonban inkább megmaradt a magyar forrásoknál. Kis Polski, nagyanyáink pihe-puha dunyhái, a retro panel életérzés, a csuhé kosarak, csempeminták, fa építőkockák, pulik és komondorok, vagy épp a Budapest alatt meghúzódó kristálybarlangrendszer – ezek mind-mind kiindulási pontként szolgáltak az idei pályázaton résztvevő alkotóknak. A Wonderground (Hegedűs Dóra, Hársfalvi Réka, és Karácsony Léna) friss és urbánus kollekcióján például a Budapest alatt húzódó, kevesek által ismert kristálybarlangrendszer köszön vissza. A ruhák magukban hordozzák a kristálybarlangok nyugalmát, a város pezsgését, igazi underground viseletek. Tomcsányi Dóra bátor és szellemes kollekcióval indult: a hetvenes évek lakótelepek enteriőrjeit ültette át textilbe. Az alapanyagokat az Ecseri piacon vadászta össze: steppelt nylonpaplanok, faliszőnyegek és az elengedhetetlen filodendronok és fikuszok köszönnek vissza ruháin. Szűcs Péter szerint ezek tényleg a közös, közép-európai emlékezet részei, nagyon érdekes, hogy ez például mit jelenthet egy brazil számára. A Gombold újra! Divat a magyar első, 2011-es győztese, Gyöngyösi Renáta, aki már megalapította saját márkáját, az INER-t, a metálmenyecskék után most a pulikkal tarkított ruhákat álmodott meg. Kollekciója sikeres volt, hisz két különdíjjal tért haza.

Eilidh MacAskill, a brit InStyle főszerkesztője kifejezetten lenyűgözték a munkák: ő maga némely kollekciót már most el tudna képzelni a Selfridges üzlet polcain, másokat egy divatfotózáson az InStyle magazinba is beválogatná, sőt akadt olyan is, amelyet még gardróbszekrényében is szívesen látna.

Newcomer (Feltörekvő) öltözék kategóriában Csík Orsolyát választotta a zsűri a legjobbnak dunyhakimonóiért és paplanszoknyáiért. A Newcomer kiegészítő kategóriában Kovács Ágnes lett a legjobb különleges kidolgozású táskáival. Nekik Kiss Miklós grafikus márkájuk új arculatát, Viszlay Márk pedig új kollekciójuk divatfotóit készíti el. Részt vehetnek a csehországi Brno-ban lévő szakvásáron, ráadásul éléves gyakorlatot tölthetnek a Nanushka és az Anh Tuan márkáknál.

Erdei Ildikó Virág, a MASAMOD tervezője a szecessziós építészet formavilágával kísérletezett. Színeiben, anyagában és formaiságában is merész fejfedők a zsűrit nagyon megragadták, bár a budapesti utcákon biztos nem, talán csak az ascoti derbin láthatjuk őket viszont. Erdei Ildikó Virág azonban elhozta a legjobb kiegészítő kollekciót tervezőnek járó díjat, így a Nemzeti Külgazdasági Hivatal jóvoltából bemutatkozhat a jövő tavaszi Párizsi Divathéten a Zip Zone showroomban, kollekcióját pedig legyártja a Kézmű Nonprofit Kft. A NUBU csapata – Garam Judit, Kovács Adél és Hajdu Anett – ezek mellett nettó egy millió forintért vásárolhat be Európa legfontosabb anyagvásárán, a párizsi Premiere Visionon.

Tíz különdíjat osztottak ki, amelyeket hazai tervezőcsapatok, kreatív alkotóműhelyek, butikok ajánlottak fel az alkotóknak. Több olyan felajánló volt, aki szinte még kezdő pályatársnak számít, ez az összefogás, egymás támogatása igazán példaértékű.

Apró technikai bakik és műsorszerkesztési hibák persze az idei rendezvényen is voltak, és a koncepciót is lehetne még csiszolni, de ezzel a nemzetközi divatipar felé nyitás első, jelentős lépését már megtette a szakma.

Címkék: divat, divatbemutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről