Városlista
2020. április 5, vasárnap - Vince

Hírek

2014. Szeptember 30. 08:06, kedd | Helyi
Forrás: http://index.hu

Dolomitos kamionok porolnak Bicskén

Dolomitos kamionok porolnak Bicskén

„Vasút mellett lakunk, vannak dolgok, amiket el kell viselnünk, de azért nem mindent” – ez a sommás véleménye a bicskei vasútállomás melletti utca lakóinak arról, hogy három éve finom dolomitpor lepi be kertjüket és a lakásaikat.

A MÁV 2011-ben két bányászati cégnek adott engedélyt a bicskei állomás közrakodójának használatára. Az egyik cég Orbán Győző bányája, ahonnan a helyiek szerint Orbán Áron kamionjain érkezik a porszerű kőzúzalék. Az önkormányzat a vállalkozók érdekeire hivatkozva csak látszatintézkedéseket tett a helyzet megoldására.

Vastagon áll a fehér por a bicskei nagyállomáshoz vezető utca házaiban. 2011 augusztusa óta, amikor elkezdtek az állomás melletti közrakodón reggel hat és este kilenc között aprószemű, porszerű murvát rakodni, naponta többször kellene port törölniük, szellőztetni csak éjjel tudnak, a kerti sütögetésekről pedig le kellett mondaniuk az ott lakóknak.

A por nem csak a murva miatt száll, a tíz-húsz perecenként érkező, több tíztonnás, a tolatóradarjukkal állandóan pittyegő kamionok az út porát is folyton felverik, az út melletti bokrok és a fű is fehéres-szürkés ettől.

A legközelebbi ház alig 12 méterre áll a MÁV rakodóhelyétől. A vasúttársaság két cégnek adott engedélyt a terület használatára, Orbán Győző – Orbán Viktor apja – bányászati cégének, a Dolomit Kft.-nek kőzúzalék rakodására és a vörös márvány kitermelésével foglalkozó Budai-Trans Kft.-nek zúzott kő rakodására.

A helyiek azt beszélik, az árut Orbán Viktor öccsének, Orbán Áronnak a cége, a Nehéz Kő Kft. szállítja a helyszínre. Amikor ott jártunk, a Nehéz Kő kamionjai nem tűntek fel, csak egy másik cég, az Unitranscoop teherautóit láttuk. Annyi bizonyos viszont, hogy a Nehéz Kőnek van Bicskén egy telepe, és szállít bányászati termékeket Orbán Győző gánti bányájából.

Az Unitranscoop nem tartozik az Orbán család érdekeltségei közé, honlapja és a céges adatbázisok szerint nem is áll érdekeltségi viszonyban Orbán Győző bányájával.

Kérdéseinket a Nehézkőnek és az Unitranscoopnak is elküldtük, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett rájuk válasz.

Az utca lakói elkeseredésükben már mindent megpróbáltak. Kihívták a Környezetvédelmi Főfelügyelőséget, akik idén júniusban, egy monszunszerű esőzés után vonultak ki helyszíni szemlére. A jegyzőkönyv szerint nem találtak porszennyezést.

A lakók nem adták fel, petícióban kérték az önkormányzatot, hogy az utca elejére szereljenek fel egy táblát, ami megtiltja a behajtást a 12,5 tonnánál nehezebb járműveknek. Az önkormányzat ehelyett egy 20 km/h-s sebességkorlátozó táblát rakott ki néhány hete, ez azonban nem sokat segít a helyzeten.

A történetben természetesen van egy jó adag egymásra mutogatás is.
Míg az önkormányzat szerint a MÁV-nak kellett volna hatásvizsgálatot végezni, mielőtt engedélyezi a zúzott kő berakodását, addig a MÁV azt állítja, egy ilyen vizsgálat elkészítése nem az ő feladatuk.

A MÁV a zaj-és porszennyezésért sem vállal felelősséget, szerintük az ott rakodó vállalkozóknak maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy betartsák a környezet- zaj, és rezgésvédelmi előírásokat. „Hasonlat: ha egy közúti jármű szennyezi a környezetet vagy kormol, azért nem a közútkezelő, hanem a járműüzemeltető a felelős” – írta a MÁV az Indexnek.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 03. 05:00, péntek | Helyi

Tölts több időt a kertedben! - Online minden eszköz beszerezhető hozzá!

Gyönyörű zöld gyepet szeretnél a kertben? Megigazítanád a sövényt? Kivágnál egy-két fát? Tavasszal nagyon sok munkát találunk a kertünkben, melyhez a megfelelő kertigépek elengedhetetlenek.

2020. Április 05. 08:11, vasárnap | Belföld

Virtuális kirándulásra biztatnak a természetjárók

A Magyar Természetjáró Szövetség is azt kéri, hogy a koronavírus-járvány idején mindenki maradjon otthon, és csak virtuálisan kiránduljon, online induljon a természetbe.

2020. Április 05. 07:34, vasárnap | Kék hírek

Bedrogozva motorozott és kábítószer is volt nála

Befejezte a vizsgálatot a Balatonfüredi Rendőrkapitányság annak a 29 éves férfinak az ügyében, aki ellen kábítószer birtoklása és bódult állapotban elkövetett járművezetés miatt folyt nyomozás.

2020. Április 05. 07:17, vasárnap | Külföld

A szükségállapot újabb meghosszabbítását kezdeményezi a spanyol kormány

A spanyol kormány a három hete tartó szükségállapot újabb kéthetes meghosszabbítását kezdeményezi a parlamentnél - jelentette be a spanyol miniszterelnök madridi online sajtótájékoztatóján szombaton.