Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Október 01. 11:05, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Die Welt: súlyos hiányosságokat tárt fel az atomerőművek uniós stressztesztje

Die Welt: súlyos hiányosságokat tárt fel az atomerőművek uniós stressztesztje

Súlyos hiányosságokat tárt fel az Európai Unióban (EU) működő atomerőművekben elvégzett célzott biztonsági felülvizsgálat (CBF) - stresszteszt -, amelyet a fukusimai atomkatasztrófa miatt rendeltek el - írta hétfőn a Die Welt.

A német lap az Európai Bizottság (EB) jelentését idézve azt írta, hogy "gyakorlatilag valamennyi" atomerőmű biztonságán javítani kell. A vizsgálat összesen több száz hiányosságot mutatott ki, ezek kiküszöbölésére 10 és 25 milliárd euró közötti összeget kell fordítani. A legtöbb problémát a franciaországi létesítményeknél tapasztalták.
Az 1986-ban történt csernobili atombaleset után Európában szigorították az atomerőművekre vonatkozó biztonsági előírásokat, ezeket azonban 26 év alatt sem sikerült maradéktalanul teljesíteni - állapította meg a bizottsági jelentés. A felülvizsgálatot a Japánban fekvő fukusimai atomerőműben 2011 tavaszán történt baleset után rendelték el. Az EB szerdán mutatja be a vizsgálat eredményeit összefoglaló jelentést.
Az EU 14 tagországában működik atomerőmű. Az összesen 68 létesítményben együttvéve 134 reaktort üzemeltetnek.
A paksi atomerőműben a magyar Országos Atomenergia Hivatal 2011-ben végzett biztonsági ellenőrzést az EB kritériumai alapján, majd 2012 tavaszán nemzetközi felülvizsgálatot tartottak uniós szakértőkkel. A hivatal egy idén júliusban kiadott közleményben azt írta: a kölcsönös nemzetközi felülvizsgálat során megállapították, hogy a magyar felülvizsgálat és az arról készült jelentés kellően alapos. A nemzetközi felülvizsgálat során nem tártak fel olyan biztonságnövelési lehetőséget, amelyet a hazai szakemberek ne vettek volna figyelembe, az elhatározott intézkedéseket pedig megfelelőnek tartották.

Címkék: Németország-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.