Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. December 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Diák munkavállalók figyelmébe!

Diák munkavállalók figyelmébe!

Az iskolai szünetekben sok diák vállalkozik arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig munkát vállaljon.

A következő tájékoztatóban azokra a legfontosabb munkajogi szabályokra hívja fel a figyelmet a Somogy Megyei Kormányhivatal, amelynek ismerete hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatal (diák) munkavállalókat ne érje jogsérelem, a munkáltatók megismerjék a rájuk vonatkozó speciális szabályozást annak érdekében, hogy a jogalkalmazásuk során felmerülő vitás kérdéseket a felek rendezni tudják.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálybalépése kapcsán a következőkre szeretné felhívni a munkaerő-piaci szereplők figyelmét:

Az iskolai szünetekben sok diák vállalkozik arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig munkát vállaljon. A következő tájékoztatóban azokra a legfontosabb munkajogi szabályokra hívjuk fel a figyelmet, amelynek ismerete hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatal (diák) munkavállalókat ne érje jogsérelem, a munkáltatók megismerjék a rájuk vonatkozó speciális szabályozást annak érdekében, hogy a jogalkalmazásuk során felmerülő vitás kérdéseket a felek rendezni tudják.

Érdemes tudni, hogy az új Munka Törvénykönyve, a 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 2012. július 1. napján lépett hatályba, az a fiatal munkavállaló, aki tehát ezt követően létesít munkaviszonyt, azokra a jogviszonyokra már az új Mt. rendelkezéseit kell alkalmazni. A fiatal munkavállalók foglalkoztatására az általánostól eltérő szabályok vonatkoznak, ezeket a jogszabály a fiatal munkavállaló fogalmához köti. Fiatal munkavállaló az Mt. szerint a tizennyolcadik életévét be nem töltött munkavállaló. Amennyiben tehát a fiatal munkavállalókra vonatkozóan a jogszabály eltérő rendelkezést nem tartalmaz, úgy az általános szabályokat kell alkalmazni. Kiemelten fontos, hogy az Mt. rendelkezéseit a fiatal munkavállalókra vonatkozóan akkor is alkalmazni kell, ha a 18. életévét be nem töltött fiatalt nem munkaviszony, hanem egyéb polgári jogviszony keretében (pl.: megbízási, vállalkozási) foglalkoztatják.

Mely fiatal munkavállaló létesíthet munkaviszonyt?

Általános szabályként rögzíthetjük, hogy az létesíthet munkaviszonyt, aki betöltötte a 16. életévét. Kivételes szabályként azonban az iskolai szünet tartama alatt (természetesen nem csupán nyári szünetről van szó, hanem minden olyan időszakról, amikor a tanítás szünetel) munkát vállalhat az is, aki a 15. életévét betöltötte és nappali tagozatos oktatási intézményben tanul. Gyámhatósági engedéllyel, külön jogszabályban meghatározottak szerint foglalkoztatható a 16. életévét még be nem töltött személy kulturális, művészeti, sport-, és hirdetési tevékenység keretében (nem csupán az iskolai szünet tartama alatt). Kiemelten fontos hangsúlyozni, hogy a korlátozottan cselekvőképes személy (a 18. életévét be nem töltött személy) olyan jognyilatkozatához, mely a munkaszerződés megkötésére, annak módosítására, megszüntetésére, vagy kötelezettségvállalásra irányul, a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges. Ha a fiatalkorú a 14. életévét sem töltötte be (tehát cselekvőképtelen) a munkaszerződést a törvényes képviselő köti meg.

A munkavégzés során érvényesülő speciális szabályok:

Az Mt. nem csak a munkaviszony létesítésére tartalmaz a fiatalkorúakra vonatkozó korlátozásokat, hanem a munkavégzés során is érvényesülnek olyan speciális szabályok, amik a fiatalkorúak védelmét szolgálják:
A fiatal munkavállaló éjszakai munkát nem végezhet, valamint számára nem rendelhető el rendkívüli munka. A fiatal munkavállaló napi munkaideje legfeljebb nyolc óra lehet. Ha a fiatal egyszerre több munkáltatónál végzet munkát, úgy a napi 8 órás korlát szempontjából valamennyi munkaidőt össze kell adni. A fiatal munkavállaló részére legfeljebb egy heti munkaidőkeret rendelhető el. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkavállalók egy-egy napra eső munkaideje eltérhet egymástól. Ilyen esetben a munkavégzés időtartamát a munkaidőkeret végén számolják össze, és akkor kell megegyeznie a munkaszerződés alapján teljesítendő munkaidővel. Négy és fél órát meghaladó munkavégzés esetén legalább negyvenöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani a fiatal munkavállaló részére. A két munkanap között legalább 12 óra pihenőidőt kell biztosítani. A fiatal munkavállaló pihenőnapjai nem oszthatók be egyenlőtlenül, tehát minden héten két pihenőnapot kell biztosítani számára. Ha a munkáltató a heti pihenőnapok helyett pihenőidőt biztosít, annak tartama nem lehet kevesebb 48 óránál.

Munkabér:

Az elvégzett munkáért a munkavállaló részére a munkaszerződésben megállapított munkabér jár. A munkabért meg lehet állapítani időbérben (havi, heti, napi, vagy órabér), vagy teljesítménybérben. A munkabérben a felek szabadon állapodnak meg, a munkajogi szabályok meghatározzák azonban azt a legkisebb összeget, az ún. minimálbért, amelyet a munkavállalónak a megállapított munkaidő ledolgozása esetén mindenképpen meg kell kapnia. A minimálbér összegét jelenleg a 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet határozza meg. A minimálbér összege a napi 8 órás teljes munkaidőre vonatkozik, részmunkaidős foglalkoztatás esetén ennek időarányos részét kell megfizetni.

A foglalkoztatás speciális formái:

Ha a munkavégzés nem rendszeresen történik, a munkáltató és a munkavállaló a munkaviszony egyszerűbb formáját is választhatja. Ilyen forma lehet az egyszerűsített foglalkoztatás, vagy alkalmi munka. Ez a foglalkoztatási forma rövidebb időszakokra létesíthető, egyszerűbb formában, ugyanakkor korlátozott időtartamra: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetében azonos munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munka esetében legfeljebb öt egymást követő napra, egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, évente pedig legfeljebb 90 napra.

A fiatal munkavállalók végezhetnek munkát iskolaszövetkezetek közreműködésével is. Ebben az esetben a diák az iskolaszövetkezettel létesít tagsági, illetőleg munkaviszonyt, mely biztosítja számára a munkalehetőséget. Kétségtelen előnye ennek, hogy a diák mögött ott áll az iskolaszövetkezet, ami egyrészről nagyobb garanciát nyújt a foglalkoztatás biztonságára, másrészről a munkát kereső diák számára megkönnyíti a munkavállalást, időt és utánjárást takarít meg a keresés és adminisztráció kapcsán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk