Városlista
2020. október 30, péntek - Alfonz

Hírek

2017. Február 28. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Csütörtökön tárgyalnak Varsóban a V4-ek kormányfői

Csütörtökön tárgyalnak Varsóban a V4-ek kormányfői

Csütörtökön tárgyalnak Varsóban a visegrádi országcsoport (V4) kormányfői, akik az Európai Unió közeledő csúcsértekezletei előtt közös álláspontot dolgoznak ki,

és foglalkoznak a térségünkben forgalmazott élelmiszer minőségével is - közölte hétfői sajtóértekezletén a lengyel kormány szóvivője.

Rafal Bochenek elmondta: a varsói egyeztetés "a közeledő brüsszeli csúcstalálkozó, valamint a március végi római csúcs előjátéka lesz". A tárgyalások napirendjén folyó európai uniós ügyek, valamint a közös álláspont előkészítése szerepel az EU-találkozók előtt - közölte.

"Szó lesz a Kelet-Közép-Európában forgalmazott élelmiszer minőségéről is" - folytatta. A témát Robert Fico szlovák miniszterelnök vezette fel múlt csütörtökön, közölve: a V4-ek kormányfői rendkívüli csúcsértekezletükön foglalkoznak majd azzal, hogy a nagy nemzetközi cégek eltérő összetételben és minőségben forgalmazzák azonos márkájú élelmiszertermékeiket Nyugat-, illetve Kelet-Európában.

Brüsszelben március 9-én kezdődik az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozója, Rómában pedig március 25-én emlékeznek meg az uniós tagállamok állam- és kormányfői az EU elődszervezeteit megalapító, 60 éve aláírt római szerződésről.

A tervek szerint ezen a csúcstalálkozón elfogadják az úgynevezett római nyilatkozatot az EU jövőjéről. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő hétfőn kijelentette, hogy örülne, ha a V4 közös álláspontot foglalna el e témában. Marek Ziólkowski lengyel külügyminiszter-helyettes múlt héten kilátásba helyezte: a V4-ek napokon belül befejezik az erre vonatkozó közös nyilatkozat egyeztetését. Beata Szydlo lengyel kormányfő nemrégiben bejelentette, hogy Lengyelország átfogó tervet nyújt be az EU megreformálására.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 30. 12:06, péntek | Külföld

Az Európai Bizottság 220 millió eurót mozgósít a betegek határon átnyúló szállítására

Az Európai Bizottság 220 millió eurót (mintegy 79,2 milliárd forint) bocsát rendelkezésre a koronavírussal fertőzöttek tagállamok közötti áthelyezésének finanszírozására

2020. Október 30. 08:00, péntek | Külföld

Öt év szabadságvesztésre ítélték a képviselőház volt elnökét Romániában

Romániában jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön korrupció miatt Bogdan Olteanut, a román képviselőház volt elnökét, aki ezt követően a Román Nemzeti Bank kormányzóhelyettesi tisztségét is betöltötte.

2020. Október 30. 05:00, péntek | Külföld

Tajvanon már kétszáz napja nem regisztráltak új fertőzéses esetet

Tajvanon már kétszáz napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzéses esetet - jelentette a tajvani járványügyi központ csütörtöki közlésére hivatkozva a Taiwan News című helyi híroldal.

2020. Október 29. 18:16, csütörtök | Külföld

Új óriáspanda-múzeum nyílt Kínában

Új óriáspanda-múzeum nyílt a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban, az óriáspandák természetes élőhelyén.