Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Június 11. 14:46, kedd | Belföld
Forrás: mti

Csúcson a magyar háztartások fizetőképessége

Csúcson a magyar háztartások fizetőképessége

A magyar háztartások fizetőképessége idén az első negyedévben minden eddiginél magasabb szintre lépett, és további javulás várható - derül ki a követeléskezelő Intrum Justitia és a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásából.

Az MTI-nek küldött keddi közleményük szerint a háztartások anyagi helyzetét mérő Intrum fizetőképességi index (IFI) 59,5 ponton zárt az idei első negyedévben, ami jóval magasabb az előző negyedévben mért 54,68-as értéknél. A magyar háztartások fizetőképessége 2013 óta folyamatosan javul, és a legfrissebb adatok alapján ez várhatóan a jövőben is megmarad - írták.

Az adatok szerint a 2018 második felétől tapasztalt kiemelkedő GDP növekedést a háztartások is érzékelik A keresetek növekedése a fogyasztói árakat is emeli, de utóbbi növekedése egyelőre nem olyan mértékű, hogy a háztartások fizetőképességét rontsa - fejtette ki a közleményben Felfalusi Péter, az Intrum magyarországi vezérigazgatója.

A jelentés szerint a fizetőképességi indexből arra is lehet következtetni, hogy a magyar GDP várhatóan viszonylag gyors ütemben nő a közeljövőben is. A GDP tavalyi szárnyalását jelentős részben a belső fogyasztás bővülése okozta. Ez az aktuális adatok alapján idén is magas szinten marad - közölték.

A lakossági fizetőképesség mellett az Intrum az évente elkészített európai fizetési jelentésében a vállalati fizetési hajlandóságot is vizsgálja. A 2019 tavaszi kutatás szerint - amelyben 11 860 cég vett részt Európa 29 országából, köztük 445 magyar vállalkozás - minden 2. európai vállalkozás problémásnak tartja a hosszú fizetési határidőket és azt, hogy a partnerek késve rendezik kintlévőségüket.

A kutatás szerint a magyar cégek körében arányában kevesebbeknek okoz gondot a partnerek késedelmes fizetése, de így is minden 3. vállalkozás küzd ezzel. A magyar cégek szerint az elmaradó kifizetéseket leggyakrabban a partnerek és ügyfelek pénzügyi problémái okozzák, a válaszadók 46 százaléka tapasztalt ilyet tavaly. Ehhez képest tudatosan választott késedelmes fizetés jóval ritkább Magyarországon, a cégek 28 százaléka találkozott vele. Európában sokkal gyakoribb a tervezett késedelmes fizetés, a válaszadó cégek 50 százalékának volt vele tapasztalata - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.