Városlista
2019. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2016. November 05. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Cseh, szlovák és osztrák belügyminiszter: a balkáni migrációs útvonalnak zárva kell maradnia

Cseh, szlovák és osztrák belügyminiszter: a balkáni migrációs útvonalnak zárva kell maradnia

Az Európai Uniónak fel kell készülnie arra a helyzetre is, hogy nem sikerül megvalósítani a migránsok visszaadásáról Törökországgal kötött megállapodást, ugyanakkor fontos,

hogy a balkáni migrációs útvonal továbbra is zárva maradjon. Egyebek között ebben állapodott meg a cseh, a szlovák és az osztrák belügyminiszter Milan Chovanec, Robert Kalinák és Wolfgang Sobotka pénteki prágai találkozóján.

"Bíznunk kellene abban, hogy a megállapodás nem vall kudarcot, de elbizakodni nem szabad. Intézkedéseket kell tenni arra a helyzetre is, ha a megállapodást nem sikerülne megvalósítani" - jelentette ki Milan Chovanec a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Rámutatott: Csehország továbbra is kész segíteni a migrációs válság érintett országokat, de a Brüsszel által szorgalmazott kötelező menekültügyi kvóták rendszerét értelmetlennek és működésképtelennek tartja.

A három miniszter egyetértett abban, hogy a török vízummentesség kérdésében az EU-nak nem szabad engednie Ankara zsarolásának.

"Törökország nem háríthatja a felelősséget az EU-ra, amikor nagyon jól tudja, hogy nem teljesítette az összes feltételt, ami a vízummentesség megadásához szükséges" - mondta Robert Kalinák szlovák belügyminiszter.

Wolfgang Sobotka hangsúlyozta: semmiképpen sem szabad engedni a török zsarolásnak. A migrációt az is fékezné, ha működne a menekültek visszatoloncolásának a rendszere. A balkáni migrációs útvonal lezárásán kívül "szükség van a külső és belső európai határok következetesebb védelmére is" - szögezte le az osztrák belügyminiszter.

A miniszterek úgy látják, hogy a migrációs válság megoldása érdekében javítani kell az együttműködést az észak-afrikai országokkal is.

Címkék: balkán, határ, migráció

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 23. 16:04, szerda | Külföld

Az Egyesült Államokban 46 tagállam csatlakozott a Facebookkal szembeni trösztellenes vizsgálathoz

Az Egyesült Államokban 46 tagállam csatlakozott a Facebookkal szembeni trösztellenes vizsgálathoz - jelentette be Letitia James, a vizsgálatot kezdeményező New York állam főügyésze kedden.

2019. Október 23. 12:42, szerda | Külföld

Tusk konzultációkat kezd a huszonhetekkel a kiválási határidő halasztásáról

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke konzultációkat kezd az Egyesült Királyság kiválási határidejének 2020. január 31-ig történő esetleges halasztásáról a tagállamok vezetőivel - közölte a bizottság szóvivője kedden.

2019. Október 23. 11:24, szerda | Külföld

Harminckilenc holttestet találtak egy teherautóban Angliában

Harminckilenc holttestet találtak egy bolgár kamionban a délkelet-angliai Essex megyében - közölte szerdán a helyi rendőrség.

2019. Október 23. 10:48, szerda | Külföld

Putyin és Erdogan megállapodott a kurd milíciák török határtól való kivonulásáról

Ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból - beleértve Tel Rifaat és Manbídzs városát is - a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciának - állapodott meg kedden Szocsiban az orosz és a török elnök.