Városlista
2020. június 6, szombat - Norbert

Hírek

2016. November 05. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Cseh, szlovák és osztrák belügyminiszter: a balkáni migrációs útvonalnak zárva kell maradnia

Cseh, szlovák és osztrák belügyminiszter: a balkáni migrációs útvonalnak zárva kell maradnia

Az Európai Uniónak fel kell készülnie arra a helyzetre is, hogy nem sikerül megvalósítani a migránsok visszaadásáról Törökországgal kötött megállapodást, ugyanakkor fontos,

hogy a balkáni migrációs útvonal továbbra is zárva maradjon. Egyebek között ebben állapodott meg a cseh, a szlovák és az osztrák belügyminiszter Milan Chovanec, Robert Kalinák és Wolfgang Sobotka pénteki prágai találkozóján.

"Bíznunk kellene abban, hogy a megállapodás nem vall kudarcot, de elbizakodni nem szabad. Intézkedéseket kell tenni arra a helyzetre is, ha a megállapodást nem sikerülne megvalósítani" - jelentette ki Milan Chovanec a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Rámutatott: Csehország továbbra is kész segíteni a migrációs válság érintett országokat, de a Brüsszel által szorgalmazott kötelező menekültügyi kvóták rendszerét értelmetlennek és működésképtelennek tartja.

A három miniszter egyetértett abban, hogy a török vízummentesség kérdésében az EU-nak nem szabad engednie Ankara zsarolásának.

"Törökország nem háríthatja a felelősséget az EU-ra, amikor nagyon jól tudja, hogy nem teljesítette az összes feltételt, ami a vízummentesség megadásához szükséges" - mondta Robert Kalinák szlovák belügyminiszter.

Wolfgang Sobotka hangsúlyozta: semmiképpen sem szabad engedni a török zsarolásnak. A migrációt az is fékezné, ha működne a menekültek visszatoloncolásának a rendszere. A balkáni migrációs útvonal lezárásán kívül "szükség van a külső és belső európai határok következetesebb védelmére is" - szögezte le az osztrák belügyminiszter.

A miniszterek úgy látják, hogy a migrációs válság megoldása érdekében javítani kell az együttműködést az észak-afrikai országokkal is.

Címkék: balkán, határ, migráció

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 05. 20:20, péntek | Külföld

Koronavírus - Svájc a tervezettnél korábban, június 15-én megnyitja uniós határait

Svájc kormánya pénteken úgy döntött, hogy a tervezettnél korábban, június 15-én megnyitja az Európai Unióval közös összes határát; az intézkedést Olaszország követelte.

2020. Június 05. 20:00, péntek | Külföld

Tőzsde - Három havi csúcsra emelkedtek a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Jelentős emelkedéssel, három havi csúcsra kúsztak fel a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, nagy volt a kereslet a koronavírus-járvány miatt korábban drasztikus mértékű árfolyamcsökkenést elszenvedő bankok

2020. Június 05. 19:39, péntek | Külföld

Koronavírus - Trump gazdasági fellendülést ígér 2021-ig, májusban 2,5 millió új munkahely jött létre

Donald Trump amerikai elnök pénteki sajtókonferenciáján gazdasági fellendülést ígért 2021-ig, miután májusban a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellenére 2,5 millió új munkahely jött létre az országban.

2020. Június 05. 15:50, péntek | Külföld

Brexit - Brit főtárgyaló: korlátozott a haladás, de folytatódnak a tárgyalások

\"Korlátozott előrelépést\" sikerült csak elérni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakításáról szóló tárgyalássorozat e héten tartott negyedik fordulóján -