Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. November 06. 10:16, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: police.hu

Csalóakadémián humoros filmek hívják fel az idősek figyelmét az átverésekre

Csalóakadémián humoros filmek hívják fel az idősek figyelmét az átverésekre

Az idősek áldozattá válásának megelőzése érdekében készített Csalóakadémia címmel négyrészes rövidfilmsorozatot a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa (NBT).

A humoros filmekből, amelyekben egy idősebb bűnöző „oktatja” a fiatalabbat a trükkökre, az idősek megismerhetik a rájuk leselkedő veszélyeket.

Garamvölgyi László, az NBT kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a kormány 2013-ban fogadta el a nemzeti bűnmegelőzési stratégiát, amelyben kiemelt szerepet kapott az időskorúak védelme; a mai napig az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése a tanács egyik legfontosabb feladata.

Az idősek hiszékenyebbek, nem könnyen fognak gyanút, így gyakrabban válnak csalás áldozatává - tette hozzá a dandártábornok.

Elmondta, ezért döntött úgy az NBT, hogy négy rövidfilmben bemutatják a csalók gondolkodását, végtelen kreativitását, a tipikus elkövetői magatartásokat. Ezeket a potenciális sértettek is könnyen tudják azonosítani - jegyezte meg.

Hozzátette: a kisfilmekkel azt szeretnék elérni, hogy az idősek ismerjék fel a gyanús körülményeket és ne dőljenek be a csalásoknak.

"Szeretnénk, ha az idősek a filmek hatására elsajátítanák az egészséges gyanakvás és az észszerű óvatosság elvét" - fogalmazott Garamvölgyi László.

Gáspár Tibor alakítja az idős, tapasztalt bűnözőt, Jéger Zsombor pedig a tanítványát. A kisfilmek "a kamuzás alapjait", az "unokázó" és az álruhás csalásokat, valamint a lakásban az értékek elrejtésének "tuti helyeit" mutatják be. A filmek a legnagyobb videomegosztó portálon nézhetők meg, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács videofelvételei között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.