Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 25. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Családi napközivel orvosolhatják az óvodai férőhelyhiányt?

Családi napközivel orvosolhatják az óvodai férőhelyhiányt?

A Fidesz-frakcióban is támogatást nyerhet el az az ellenzéki módosító javaslat, mely egyes településeken a férőhelyek hiányát orvosolná azzal, hogy kitételekkel a családi napköziben is teljesíthető lenne az óvodai nevelés. Általában az ellenzéki javaslatok nem kerülnek napirendre, de ezúttal az oktatási bizottságban is támogatást nyert a javaslat, melyet tegnap este már meg is tárgyalt a T. Ház - írja a Világgazdaság.

A gyermek hároméves korától annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amikor az ötödik életévét betölti, az óvodába járási kötelezettségét családi napköziben (csana) is teljesítheti abban az esetben, ha a családi napköziben a szolgáltatást nyújtó személy rendelkezik az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez előírt szakképzettséggel – ez áll abban a módosító javaslatban, amelyet a független Ertsey Katalin és Osztolykán Ágnes nyújtott be az Országgyűlésnek. Általában az ellenzéki javaslatok nem kerülnek napirendre és vitára, de ezúttal az oktatási bizottságban is támogatást nyert a javaslat, melyet csütörtökön este meg is tárgyalt a T. Ház. Információink szerint több fideszes polgármester is szembesült azzal, hogy településén talán nem lesz elég óvodai férőhely, így a családi napközi intézménye orvosolhatja a gondokat.

2014-től 3 éves kortól kötelező lesz az óvodai nevelés. 2014. szeptember 1-jétől a napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermeknek a szülei csak akkor létesíthetnek jogviszonyt családi napközivel, ha a gyermek az óvodai nevelésben való részvétel alól a jogszabályban meghatározott feltételek szerint felmentést kapott.
Országosan ugyan elvileg több az óvodai férőhely, mint az óvodások száma: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) korábban lapunkkal azt közölte, hogy országosan összesítve nem hiányzik férőhely, az óvodák átlagosan 90-91 százalékos kihasználtsággal működnek.

Ugyanakkor egyes településeken, főleg a nagyvárosokban és azok agglomerációjában gond lehet a férőhelyekkel. Az LMP szerint 25-30 ezer, míg a Magyar Óvodapedagógia Egyesület szerint 20-25 ezer férőhely hiányzik egyenlőtlen földrajzi elosztásban. A kormányzat szerint az életkor kiterjesztése közel 20 ezer fő többletet jelenthet majd országos szinten.

Nemrég egy módosítással, hasonlóan az iskolákhoz, az óvodai csoportok létszámát is megemelték 20 százalékkal, 25-ről 30 főre. Az esetleges túljelentkezésről nincsenek központi adatok, mivel az óvodai ellátás önkormányzati hatáskör. Az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 5439 óvodai férőhely megvalósulását várják 2015 első félévére, mintegy 16 milliárd forint értékben.

Ertsey Katalin lapunknak azt mondta, hogy a kormányoldal meg is szavazhatja indítványukat. Az LMP-s politikus olyan információkat kapott, hogy a döntés után viszont megvonnák az újonnan alakuló csanák normatív (amúgy az óvodáéknáél kisebb) támogatását, ami viszont megnehezítené a működésüket, vagy igen drágává válna azoknak a szülőknek, akik óvodai férőhely hiányában esetleg itt helyeznék el gyermeküket. „Az állam így azokat büntetné, akik az állam segítségére sietnének az általa nem ellátott feladat ellátásával' – hangoztatta a képviselő. A férőhelygondok megoldása mellett a csana sok olyan anyának is segítséget jelentett, akik így rugalmasabban tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, akár 4 vagy 6 órás állásban is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.