Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 06. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Csaknem 4 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak jövőre

Csaknem 4 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak jövőre

Januártól a nyugdíjak 3,7-4 százalékkal emelkedhetnek, ami a 3,5 százalékra belőtt inflációt figyelembe véve a nyugdíjak reálértékének megőrzésére lehet elegendő.

A Napi Gazdaság Online számításai szerint ez hámozható ki a 2012-es költségvetés tervezési köriratából. A kormány jövő évre 3,5, az MNB 3,6 százalékos inflációval számol, vagyis az emelés arra lesz elegendő, hogy a nyugdíjak reálértékét megőrizze.

 

Az elmúlt években a nyugdíjasok tartós reálnyugdíj-csökkenést szenvedtek el, ami részint a nyugdíjemelési szabályok szigorításból, illetve a 13. havi nyugdíj kivezetéséből fakadt. A 2012-es emelés után a nyugdíjak reálértéke 2002-2003 közötti színvonalon lesz.

A kormány az elmúlt héten hozta nyilvánosságra a 2012-es költségvetés tervezési köriratát, ezzel eldördült a startpisztoly, ugyanis az első részleteket a napokban kell összeállítania minisztériumoknak. A büdzsé első tervezete augusztus végére kezd majd körvonalazódni, ugyanis hivatalosan a kormány augusztus 31-én hagyja azt jóvá, hogy véleményezésre megküldje a költségvetési tanácsnak.

A köriratból kiderül, hogy a kormányzati szerveknek 2012-re 3,5 százalékos inflációval 4,4 százalékos bruttó béremeléssel kell számolni. A nyugdíjindexálás azonban az inflációhoz és a nettó átlagkeresetekhez igazodik. Amennyiben a 2012-ben a szja-terhelés érdemben nem változna, úgy a nettó keresetek növekedése közel megegyezik bruttó bérek változásával. A kormány 2012-ben szuperbruttó fokozatos megszüntetésével számol - ez pedig elvileg a nettó keresetek növelését jelentené.

A nyugdíj-indexálási szabályok a gazdasági növekedéstől is függnek: amennyiben a gazdaság várható növekedése három százalék alatt marad, úgy a nyugdíjakat csak a várható infláció mértékével kellene kompenzálni - ami 3,5 százalék lesz jövőre. Azokban az években, amikor a GDP várható növekedése meghaladja a 3 százalékot, de nem éri el a négyet - ilyen lesz 2012 is - akkor a nyugdíjindexálásnál 80 százalékos súllyal kell figyelembe venni az várható infláció és 20 százalékos súllyal a várható nettó keresetemelkedést, így számítható ki a 2012 januárjára várható 3,7 százalékos nyugdíjemelés.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: nyugdíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni