Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 22. 14:07, csütörtök | Életmód
Forrás: STOP / MTI

Csak Somogyban nem csökkent az influenzás megbetegedések száma

Csak Somogyban nem csökkent az influenzás megbetegedések száma

Somogy megye kivételével az egész ország területén csökkent az influenzaszerű panaszokkal orvoshoz forduló betegek száma a múlt héten - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdai jelentésében.

Az OEK szerint a négynapos hosszú hétvégével is összefügg, hogy március 12-18. között mindössze 25 200 ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt. Mint kifejtették: a 11. héten Somogy megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Somogy megyében az előző héthez viszonyítva az emelkedés mértéke 10 százalék volt, a többi megyében viszont 10-50 százalékos csökkenés volt megfigyelhető - tették hozzá.

Az OEK légúti vírus osztályára a 11. naptári héten 80 influenzagyanús betegtől származó minta érkezett. Harminc esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 16 influenza A és 14 influenza B fertőzést azonosítottak - írta az OEK.

A múlt héten a legtöbb beteget Pest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Baranya megyében, a legkevesebbet Nógrád és Veszprém megyében regisztrálták. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 11. héten hét jelentés érkezett. Az ország három megyéjéből - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy - összesen hét közösségi járványt jelentettek. Ezek közül négy óvodában, egy bölcsődében, kettő általános iskolában fordult elő.

Mint írták, a betegek kormegoszlásában az elmúlt héten sem történt lényeges változás, az előző héthez hasonlóan a gyermekek voltak a legérintettebbek. Országos átlagban a betegek több mint 38 százaléka volt gyermek. A betegek fele 15 éven aluli volt Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nógrád megyében pedig elérte a 70 százalékot.

Emellett az összes beteg több mint 35 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, mintegy 23 százalék volt a 35-59 évesek, csaknem 7 százalék pedig a 60 éven felüliek aránya.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) január közepén jelezte, hogy Európában megkezdődött a járvány.

Az Országos Epidemiológiai Központ február közepén hozta nyilvánosságra, hogy Magyarországon az influenzaszerű megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hivatalos Facebook-oldalán múlt szombaton az ECDC jelentése alapján azt írta: az idei influenzaszezonban Európában összesen 51 ember halála volt összefüggésbe hozható az influenzával. Európa több országa mostanra túljutott a járvány csúcsán - tették hozzá.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.