Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 07. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: facebook.com/clement.beaune.10

Clément Beaune: az oltási kampányt nem lehet egyetlen vakcinára alapozni

Clément Beaune: az oltási kampányt nem lehet egyetlen vakcinára alapozni

A koronavírus elleni francia oltási stratégiát nem lehet egyetlen vakcinára alapozni - mondta szerdán a francia Európa-ügyi államtitkár.

Clément Beaune az oltási program lassúsága miatt kialakult közéleti vitában megvédte az európai koordinációt.

"Az oltási stratégiát nem lehet egyetlen vakcinára alapozni, ezért fontos az európai együttműködés, amely szavatolja, hogy legalább hat oltóanyaghoz hozzáférhessünk" - fogalmazott az államtitkár a CNews hírtelevízióban. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió hat gyártóval írt alá megállapodás több mint 2 milliárd dózisra.

"Ez lehetőséget teremt a teljes (európai) lakosság fokozatos beoltására, így nem lesz hiány, de nem minden érkezik meg egy nap alatt" - hangsúlyozta a francia politikus.

Olivier Véran egészségügyi miniszter kedden az oltókampány felgyorsítását és kiterjesztését ígérte a tűzoltókra és az 50 év fölötti szociális munkásokra, valamint január végéig elkezdik az otthonaikban élő 75 évesek és a 75 év fölöttiek vakcinálását is.

Az eredeti tervek szerint januárban csak az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatták volna meg az oltást. A kormányt az ellenzék azonban hevesen bírálta az oltási kampány lassúsága miatt. Míg hétfőig kevesebb mint ezer embert oltottak be, a héten már naponta 5 ezren vették fel az oltást.

A Német Szociáldemokrata Pártból (SPD) azzal vádolták meg a francia kormányt, hogy nyomást gyakorolt Brüsszelre annak érdekében, hogy kevesebb dózist rendeljen a BioNTech-Pfizer vakcinájából a francia Sanofi javára, ez utóbbi azonban csak az év végére ígéri az oltóanyaga forgalomba kerülését.

Clément Beaune "elfogadhatatlannak és hazugnak" nevezte az állítást.

"Közösen hoztuk meg a döntéseket. A német gyártókat nem kezelték rosszabbul, sőt 300 millió adagot rendelünk a BioNTechtől, több mint 400 milliót a Curevactól, többet mint a Sanofitól" - mondta az államtitkár.

"Abszurd szembeállítani egymással az országokat és a gyártókat, minden országnak szüksége van oltóanyagra azért, hogy nyárig a lehető legtöbb embert beoltsák. Az európai fellépés segít ebből a szempontból: szavatolja az olcsóbb hozzáférést valamennyi oltóanyaghoz" - tette hozzá. Az államtitkár szerint az elszigetelt stratégiák hosszú távon nem hatékonyak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.