Városlista
2021. április 15, csütörtök - Tas, Anasztázia

Hírek

2011. November 10. 07:20, csütörtök | Sport
Forrás: mno.hu

Budapesti olimpiához vezető Világjátékok?

Budapesti olimpiához vezető Világjátékok?

Január közepén dől el, hogy Budapest, a lengyelországi Wroclaw vagy a dél-afrikai Fokváros közül melyik rendezheti meg a nem olimpiai sportágak csúcseseményének számító Világjátékokat.

Csomós Miklós, a főváros sportért is felelős főpolgármester-helyettese szerint egy majdani budapesti olimpiához éppen a Világjátékok sikeres lebonyolításán keresztül vezethet az út.

A Világjátékoknak először 1981-ben az Egyesült Államokban Santa Clara adott otthont, és ugyanúgy négyévente rendezik meg, mint az olimpiákat. A kaliforniai várost London, Karlsruhe, Hága, Lahti (Finnország), Akita (Japán) és Duisburg követte, legutóbb, két éve pedig Tajvanon, Kaohsiungban rendezték meg a nem olimpiai sportágak csúcseseményét. Ami annyiban korrekcióra szorul, hogy az ötkarikás műsoron levő ritmikus gimnasztika és a gumiasztal is a program része, továbbá nem olimpiai számban az íjászok is megméretik magukat. 2013-ban a kolumbiai Cali lesz a házigazda, a 2017-es rendező pedig Budapest, a lengyelországi Wroclaw és a dél-afrikai Fokváros közül kerül ki. A magyar főváros Gödöllővel együtt kandidál. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) 2012. január közepén dönt a helyszínről.

Tajvanon Magyarország 74 versenyzővel, 12 sportágban képviseltette magát: karatéban, aerobikban, ritmikus gimnasztikában, sárkányhajóban, szumóban, uszonyos úszásban, versenytáncban, strandkézilabdában, fallabdában, íjászatban, ejtőernyőzésben és testépítésben. Műsoron van azonban többek között az erőemelés, a bowling, a biliárd, az amerikai foci, a görkorcsolya, a korfball, a petanque, a sportakrobatika, a tájfutás és a vízisí is. Magyarország először 2005-ben, Duisburgban indult a Világjátékokon, és az ejtőernyősök célbaugróversenyét Asztalos István nyerte. De nem maradtunk arany nélkül két éve Tajvanon sem, ahol S. Kovács Ádám karateversenyző állhatott a dobogó legfelső fokára.

A 2017-es budapesti pályázat konferenciával egybekötött szerdai sajtótájékoztatóján Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke elárulta, éppen a tajvani Világjátékok előtt gondolt arra, hogy Magyarország is otthont adhatna az eseménynek: „Amikor 2009 augusztusában a magyar csapatot búcsúztattuk Gödöllőn, az eskütétel után mondtam ki először, hogy ezekre a játékokra nekünk is pályáznunk kell, de azért várjuk meg a tajvani versenyeket. Előzőleg ugyanis nem voltak erre vonatkozó tapasztalataim. Tajvanon aztán fantasztikus élményekkel gazdagodtunk, eredményesen szerepeltünk, és rögtön megfogalmazódott bennem, hogy szövetségeseket keresek, akik segítenek a pályázatban. S nyitott fülekre találtam, azzal együtt, hogy sokan nem ismerték a sportnak azt a világát, ami az olimpián kívül van. Holott ez is hihetetlenül gazdag és színes, s számunkra magyaroknak az eredményesség és maga a sportélmény szempontjából is ad olyan élményeket, mint a természetesen jóval nagyobb reflektorfényben levő olimpia. S szó nincs arról, hogy az ötkarikás játékok és a Világjátékok között ellentét húzódna, hiszen az új sporttörvény egyébként is a Magyar Olimpiai Bizottság alá integrálja a hazai sportélet szereplőit.”

Csomós Miklós, Budapest sportért is felelős főpolgármester-helyettese szerint Magyarország számára felbecsülhetetlen értéket jelentene, ha 2017-ben megrendezhetné a Világjátékokat: „Forintban kifejezhetetlen az értéke, amit mindenki átérez a mai zaklatott politikai életben is. Ezt jól példázza, hogy a Fővárosi közgyűlés április 27-én egyhangúlag fogadta el Budapest pályázatát, még tartózkodás sem volt. A több száz oldalas pályázati anyaggal kapcsolatban a képviselőknek semmiféle kifogásuk nem merült fel. Ez az összhang előrevetítheti a Világjátékok megrendezésének a sikerét. S ha jól vizsgázunk, akkor az nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy ha egyszer odajutunk, akkor olimpiát is rendezhessünk. Ehhez a 2017-es Világjátékokon keresztül vezethet az út” – szögezte le Csomós Miklós.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 15. 16:56, csütörtök | Sport

Igyekezni fogunk, azt megígérem!

Régről ismert pályákon fog harcba szállni az idő és a sporttársak ellen Kronome Ákos, és hű navigátora a Boldogkő ralin.

2021. Április 15. 12:31, csütörtök | Sport

Megpróbálunk majd a maximumon menni!

Igazi legendás pályákon kilenc gyors vár a Juhász Csabira és régi-új navigátorára három különböző szakaszon, a Boldogkő ralin.

2021. Április 15. 11:06, csütörtök | Sport

Hasznos kilométereket gyűjtöttünk!

Kategóriájuk ötödik helyén ért célba a Sopia-NET Orfű Rally az Intercars Kupáért versenyen, az Ifj. Szőke András - Gyabronka Miklós Rally páros.

2021. Április 14. 15:01, szerda | Sport

Kovács Bálint dupla győzelmet aratott a Spanyol Superbike Bajnokság jerezi nyitófordulójában

A H-Moto Team élversenyzője kétszeres jerezi futamgyőztesként érkezett haza a Spanyol Superbike Bajnokság szezonnyitó versenyhétvégéjéről