Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 05. 17:59, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Budapest Pride - Elindult a felvonulás az Alkotmány utcából

Budapest Pride - Elindult a felvonulás az Alkotmány utcából

Elindult a 19. Budapest Pride, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség hagyományos fesztiválja keretében szervezett felvonulás szombaton délután az Alkotmány utcából. Mivel több helyen is megpróbáltak ellentüntetők bejutni a rendezvényre annak kezdetekor, a rendőrök több környező utcát lezártak az V. kerületben, és megerősítették jelenlétüket.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett menet a tervek szerint az Andrássy úton keresztül a Városligetbe tart, ahol a meghívott szónokok felszólalnak.
A tömeg az Alkotmány utcának a Vadász utca és a Honvéd utca közötti részét töltötte meg az induláskor. A menettel három, lufikkal feldíszített kamion megy végig az útvonalon. A résztvevők szivárványos zászlókat lobogtattak és napernyőket tartottak, sokan még a mentőautókra is szivárványos luficsokrokat aggattak.
Az MTI tudósítói MSZP-jelvényt és Együtt-zászlót is láttak a tömegben. A helyszínen látták Lendvai Ildikó volt MSZP-elnököt és Fodor Gábort, a Magyar Liberális Párt elnökét.
A résztvevők azoknak az országoknak a zászlóit is lengették, amelyek budapesti nagykövetségei támogatásukról biztosították a rendezvényt. Az MTI tudósítói amerikai résztvevőket is láttak a rendezvényen, valamint családokat, idősebbeket, fiatalokat egyaránt láttak a tömegben.
Milanovich Dominika, a Budapest Pride sajtószóvivője a felvonulás előtt tartott beszédében azt mondta, egyenlő jogokat követelnek most és minden nap.
Úgy fogalmazott: nem hagyják, hogy a politikusok személyes preferenciái határozzák meg, mi számít családnak.
"Olyan országban szeretnénk élni, ahol a gyűlöletkeltő politizálást felváltja a partnerség és az együttműködés" - hangsúlyozta Milanovich Dominika.
A menet indulása előtt, az Alkotmány utca és a Kossuth Lajos tér találkozásánál, "A család nevében" facebook-csoport által szervezett tüntetés résztvevői közül mintegy ötvenen, Orosz Mihály Zoltán (független) érpataki polgármester vezetésével átvonultak Honvéd és a Kálmán Imre utca sarkához, a Pride-felvonulás egyik bejáratához. Szidalmazták a felvonulásra érkezőket, többször azt skandálták, "mocskos buzik", erre válaszul többen azt kiabálták, hogy "mocskos nácik".
A helyszínre a kiabálásokat követően néhány perccel több rendőrautót vezényeltek.
Az érpataki polgármester a szervezőkkel tárgyalt, azt mondta, hogy politikai szabadságjoga bejutni a felvonulásra. A csoportot végül nem engedték be a lezárt területre, sőt a rendőrök az egész bejáratot lezárták.
A kordonon kívül, szintén a Kálmán Imre utcánál egy fekete ruhát viselő csoport, több tucat ember szintén szidalmazta a Pride-felvonulásra érkezőket, és petárdákat robbantottak. Többen közülük kapucnit húztak a fejükre.
A Hold utca és a Kálmán Imre utca kereszteződését a rendőrség körbezárta, és az ott tartózkodó mintegy 40-50 fekete ruhás tiltakozót elkezdték igazoltatni.
A vonulás kezdete előtt Novák Előd, a Jobbik alelnöke és segítője egy "A ház nem kér a deviáns propagandából" feliratú molinót akasztott ki az országház egyik erkélyére.
Az idei fesztivál jelmondata a "Budapest Pride 365: most és minden nap". A szervezek tájékoztatása szerint ezzel azt akarják üzenni, hogy az LMBTQ emberek egyenjogúságának ünnepe nem korlátozódhat egy napra, olyan társadalmi környezet szükséges, ahol az LMBTQ-emberek az év minden napján felvállalhatják szexuális orientációjukat.
Előzőleg több politikai párt, jogvédő és társadalmi szervezet biztosította támogatásáról az LMBTQ-közösség törekvéseit és többen jelezték, hogy képviseltetik magukat a felvonuláson. Üdvözölte a fesztivált a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt; utóbbiak azt is jelezték, hogy képviselői részt vesznek a felvonuláson. Közben 20 állam budapesti nagykövetsége közleményben tudatta, hogy támogatja a Budapest Pride-ot. Tizenhat uniós tagállam mellett az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Izrael és Norvégia képviselete.
Az MSZP arra kérte a főváros rendőrkapitányát, hogy a rendőrség szavatolja a felvonulók békés joggyakorlását és a főváros polgárainak háborítatlanságát.
Ugyanakkor a Jobbik úgy nyilatkozott, hogy a többségi társadalommal szembeni provokációnak tartja a Budapest Pride-ot.
A Pride a felvonulás után piknikkel zárul a Városligetben. Ott a tervek szerint beszédet mond Ulrike Lunacek, az Európai Parlament LMBT Intergroupjának tagja, Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője, a Humán Platform aktivistája, Svetlana Zakharova orosz LMBTQ-aktivista és Milanovich Dominika, a Budapest Pride sajtószóvivője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.