Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. December 11. 13:54, péntek | Külföld
Forrás: http://www.atv.hu/

Brutális beszámoló: ilyen az élet az Iszlám Állam fővárosában

Brutális beszámoló: ilyen az élet az Iszlám Állam fővárosában

A CNN riporterének mesélte el egy családapa, hogy milyen az élet Rakkában, az Iszlám Állam \"fővárosában\".

Suleiman bezárta a bejárati ajtót most utoljára és elsüllyesztette a kulcsot a zsebébe - habár tudta, soha nem lesz már rá szüksége. Vetett egy utolsó pillantást az otthonára, majd eltűnt családjával a sötétben - kezdődik a CNN beszámolója az Iszlám Állam fővárosában élő család szökéséről.

Egy csempész vállalta, hogy átviszi a családot Törökországba mindössze 500 dollárért. Ez ugyan az általános tarifákhoz képest nem számít nagy összegnek, de így is hatalmas kiadás annak, aki havi 150 dollárból él.

(Forrás: reuters)

Az Iszlám Állam ellenőrzőpontjait kerülgetve, Suleiman három kisgyermeke már kezdett egyre nyűgösebb lenni. Vigyázniuk kellett, mert ha elkapják őket, borzalmas büntetés várt volna rájuk. A kalifátus területét ugyanis tilos volt elhagyni.

Az egykori tanár ma már biztonságban él feleségével és gyermekeivel törökországi rokonainál. A CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, milyen horrorisztikus az élet Rakkában. Elmesélte az iszlamisták terrorját és a folyamatos bombatámadásokat.

Suleiman egykor az Aszad elleni felkelés támogatta, de az Iszlám Állam uralma alatt töltött időszakból végleg elege lett.

"A gyerekeim miatt hagytam ott Rakkát. Tönkretették volna az életüket" - mondta. "Azért jöttem Törökországba, mert új jövőt szeretnék adni számukra, hogy elfelejtsenek mindent, amit láttak."

Levágott fejek a főtéren
Az egykor liberális és virágzó Rakka rémálommá változott.
A terrorszervezet brutális erőszakkal érvényesíti a saríát a területein. A főtéren levágott fejek sora látható, az utcákat élettelen tetemek borítják.

"A gyermekeim mindig elrejtőztek, ha megláttak egy IÁ-s katonát. Ritkán engedtem ki őket az utcára. A feleségem a saját otthonának a rabja lett" - mesélte a férfi.

(Forrás: reuters)

A háborús zónában az orosz és az amerikai koalíciós gépek bombázása annyira általánossá vált, hogy Suleiman gyerekei már simán meg tudták különbözteti egymástól a gépeket és a bombázásokat, hogy az melyik féltől jött.

"Egyikőjük semm tudott iskolába járni. Legalábbis igaziba nem" - fogalmazott.
"Egy hétig jártak be, de utána már nem engedtem. Nincs igazi oktatás. 5 éves kortól 11 éves korig ugyanabba az osztályba járnak a gyerekek. A tanárok nem jelennek meg az órákon, helyette az idősebb társaik bántalmazzák őket."

"A többiek semmit sem kapnak"

Annak ellenére, hogy az Iszlám Állam paradicsomként próbálja lefesteni a kalifátusban zajló létet, a Suleiman család számára elviselhetetlenné váltak a mindennapok.

"Egy kezemen meg tudom számolni a városban tartózkodó orvosokat és azok is csak az IÁ tagjait látják el. Minden nap több száz ember áll sorba valamicske ennivalóért" - meséli a körülményeket az apa.

Mindössze egy módja van annak, hogy az ember túlélje az Iszlám Állam brutális zsarnokságát.

"Az IÁ ingyen ad mindent azoknak, akik csatlakoznak hozzájuk. A többiek semmit sem kapnak. Nincs élelmiszer, áram és pénz. Az ember az éhezés miatt csatlakoznak a terrorszervezethez" - meséli.

Sokszor meg is fenyegetik az embereket, mondván: "Vagy velünk vagy, vagy ellenünk."

Eredménytelen légicsapások
Az Iszlám Állam olajkitermelőire mért légicsapások jelentősen megemelték a benzin árát. Az elektromos áram mindössze napi 12 órán keresztül elérhető.

"Nem igazán eredményesek a légicsapások, mivel a célpontok többnyire üres területek, amelyeket az Iszlám Állam már a bombázások előtt evakuált. Általában a robbanások áldozatai között viszonylag kevés a terrorista. Mikor még Rakkában éltünk, háromszor is bombát dobtak a bíróság épületére. Teljesen üres volt" - mondta Suleiman.

(Forrás: reuters)

A férfi azt is elmesélte, hogy a dzsihadista szervezet minden magas épületre szirénát telepített, hogy azokon keresztül érkezzen a figyelmeztetés a harci gépek és a drónok támadásairól. "Különösen a drónoktól félnek nagyon, mert azok rendkívül pontosak és a harcosaik többségével azok végeznek" - magyarázta.

"Manapság már csak 10 internetes kávézó van a városban, amin keresztül a dzsihadisták figyelhetik az eseményeket. Attól tartanak, hogy a tagjaik a külföldi titkosszolgálatoknak szivárogtatnak. Nagyon sok embert láttunk, akiket azért végeztek ki és fejeztek le, mert állítólag kémek voltak."

10 éves gyerekek gépfegyverrel a kezükben
Egyfajta lebilincselő paranoia jellemzi Rakkát - meséli Suleiman. A szomszédok nem bíznak egymásban, azt gondolják a másikról, hogy az Iszlám Államnak jelent.
Mindössze 10 éves gyerekek járőröznek az utcákon. Őken az IÁ táboraiban képezték ki.

(Forrás: reuters)

"10 éves gyerekeket lehet látni orosz AK 47-essel a kezükben. Ez szürreális" - mondta. "Kisgyermekek lőhetnek rád, bármikor megállíthatnak és te semmit sem mondhatsz, mert ők az Iszlám Állam tagjai."

Sok ilyen tábor található Rakkán kívül. Ezekben tanítják meg a fiatalokat a terrorszervezet gyilkos ideológiájára és a kivégzések módszereire.
"Sok gyerek a külföldi IÁ-s terroristákhoz tartozik. Sokan a Kaukázusból és Csecsenföldről származnak."

Képesek-e legyőzni a terrorállamot?
A CNN azon kérdésére, mely szerint az Egyesült Államok által vezetett koalíció képes-e legyőzni az Iszlám Államot, Suleiman elhallgatott, majd vállat vont.
"Nem" - mondta, "Kizárólag légi támadásokkal ez nem lehetséges."

A férfi szerint a kurdok uralma sem lenne sokkal jobb, mert az arabok az általuk uralt területekről is folyamatosan menekülnek.

atv.hu / CNN

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez