Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 30. 12:54, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Brit munkavállalás - A román és bolgár korlátozások fenntartását követelik brit konzervatívok

Brit munkavállalás - A román és bolgár korlátozások fenntartását követelik brit konzervatívok

A román és a bolgár állampolgárokkal szembeni, január 1-jétől lejáró átmeneti munkavállalási korlátozások érvényben tartását követelte David Cameron brit miniszterelnöktől hétfői nyílt levelében a kormányzó Konzervatív Párt többtucatnyi vezető tisztviselője.

A választókerületi elnökök és vezető aktivisták Conservative Grassroots nevű szervezetének 90 tagja szerint a két ország EU-csatlakozási szerződésében van olyan záradék, amely lehetővé teszi a korlátozások fenntartását a "súlyos felfordulást okozó, destabilizáló bevándorlási hullámok" elkerülésére.
A levél szerzői szerint a brit fiatalok körében 21 százalék a munkanélküliek aránya, ami a harmadik legmagasabb ráta az Európai Unióban és a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térségben egyaránt, és ezért is "logikus lépés" lenne a korlátozások fenntartása 2018-ig.
A brit kormány korábban többször jelezte, hogy az EU-előírások miatt nincs mód az átmeneti korlátozások meghosszabbítására a román és a bolgár állampolgárok esetében.
A konzervatív szervezet elnöke, Robert Woollard azonban a miniszterelnöknek írt, hétfőn nyilvánosságra hozott levélben "gazdasági szükségszerűségnek" nevezte e korlátozások érvényben tartását. Woollard szerint tömeges román és bolgár bevándorlás esetén a helyi tanácsok költségvetési helyzete - pótlólagos pénzügyi támogatás híján - fenntarthatatlanná válhat, és ez "társadalmi feszültségekhez" vezethet.
A Conservative Grassroots vezető aktivistái a nyílt levélben követelik azt is, hogy Cameron rendkívüli ülésre hívja vissza a karácsonyi szabadságát töltő parlamentet, annak a képviselői indítványnak a megvitatására és elfogadására, amely szintén a román és a bolgár állampolgárokkal szemben érvényesített, szerdától lejáró bevándorlási korlátozások meghosszabbítását célozza.
A kezdeményezést önálló indítványként a kormányzó Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselője, Nigel Mills terjesztette be még novemberben, és eddig a tory frakció 70 tagja - az alsóházi konzervatív pártcsoport 20 százaléka - írta alá. A bevándorlási törvényhez benyújtott módosító indítvány 2018 decemberének végéig, vagyis további öt évvel javasolja kiterjeszteni a románokra és a bolgárokra vonatkozó korlátozásokat.
Nagy-Britanniában - éppen a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások lejártának közeledtével - egyre élesebb bel- és külpolitikai vita bontakozik ki az uniós társállamokból érkezők bevándorlásának szabályozásáról.
A Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Párt sorra jelenti be a szigorítási terveket az EU-társállamok munkavállalóival szemben. Ezek közül már szerdától érvénybe lép az a korlátozás, amelynek alapján a külföldi uniós polgárok nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem - és a három hónap letelte után is csak hat hónapig - vehetnek igénybe munkaügyi jellegű szociális támogatást.
A konzervatívok egyes szigorítási elképzeléseit a kormánykoalícióban részes Liberális Demokraták is éles bírálatokkal illették. A brit kormány az EU-bevándorlókra vonatkozó szigorítási tervek miatt az utóbbi hetekben komoly konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal is, akinek többszöri bíráló nyilatkozatait éles ellenkritikával fogadták brit politikusok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése