Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Július 14. 07:29, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Brexit - egy újabb népszavazás következtében Skócia elszakadhat Nagy-Britanniától

Brexit - egy újabb népszavazás következtében Skócia elszakadhat Nagy-Britanniától

Frank Tibor egyetemi tanár valószínűnek tartja, hogy Skócia függetlenedni akar Nagy-Britanniától. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója az M1 aktuális csatornán szerdán azt mondta:

egy megismételt skót népszavazáson - amelyet a skót miniszterelnök már kilátásba is helyezett - többségbe kerülhetnek a függetlenedéspártiak, és ez Skócia elszakadásához vezethet.

Frank Tibor felidézte, hogy az előző népszavazáson is szoros volt az eredmény: akkor 45 százalék ellenében 55 százalék szavazott arra, hogy Skócia Nagy-Britannia része maradjon.

Miután a június 23-i népszavazáson a britek többsége a Brexitre szavazott, úgy döntött, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, Skócián kívül Walesben és Észak-Írországban is felmerült a függetlenedés Nagy-Britanniától. Az ELTE tanára szerint Skócia esetében erre komoly esély van.

Felidézte, hogy a skótok a birodalomépítés időszakában sokat profitáltak az angolokkal kötött szövetségből, most viszont már nincs akkora hasznuk ebből. Emellett Skóciának jelentős gazdasági tartaléka is van - az Északi-tengerben talált olaj -, amelyen nem akarnak osztozni a britekkel - fejtette ki a szakértő.

A szerdán hivatalba lépett új brit miniszterelnökről Frank Tibor azt mondta: Theresa May nem azonos a konzervatív párt eddigi elitjével, hanem középosztálybeli. Szerényebb háttere miatt jobban megérti a középosztály problémáit, mint arisztokratikus elődjei. Emellett Theresa May igazi politikus, aki tudomásul veszi a helyzetet, komolyan veszi a Brexitet. Ugyanakkor a Bank of Englandban kezdte pályáját, férje is bankár, ez pedig jót tehet az angol fontnak, amely korábban a Brexit hatására zuhanni kezdett - vélekedett Frank Tibor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.