Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 18. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bővülnek a látássérült emberek rehabilitációs szolgáltatásai

Bővülnek a látássérült emberek rehabilitációs szolgáltatásai

Jelentős mértékben fejlesztik és bővítik a látássérülteknek nyújtott rehabilitációs szolgáltatásokat. Új, bentlakásos rehabilitációs intézmény létesül Tatán, és felújítják a Vakok Állam Intézetét is – hangzott el a témában tartott konferencián szerdán Budapesten. A rehabilitációs központok működtetésére az idén mintegy 120 millió forintra lehet pályázni május 27-ig.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális és családügyért felelős államtitkára megnyitóbeszédében fontos döntésnek nevezte, hogy már a Vakok Állami Intézete látja el a látássérültek rehabilitációs programjának szakmai felügyeletét, és nyolc civil szervezet is segíti ezt a munkát. A rehabilitációs központok működtetésére az idén mintegy 120 millió forintra lehet pályázni május 27-ig – tette hozzá.

Soltész Miklós hangsúlyozta: az Új Széchenyi Tervből származó 1,2 milliárd forintos támogatás eredményeként országos hálózattá bővítik az elemi rehabilitációt, így a jövőben mind a 19 megyében igénybe lehet majd venni. A támogatásból 130 millió forintot eszközbeszerzésre és építési beruházásokra lehet fordítani – mondta.

Az elemi rehabilitációval a látássérültek szakszerű segítséget kaphatnak önmaguk ellátásához, valamint az önálló közlekedés technikáiban. Mindez megalapozza a munkavállalás lehetőségét is.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Vakok Állami Intézetének vezetésével hamarosan új rehabilitációs intézet épül Tatán. Az intézmény létrehozására az Új Széchenyi Terv keretében 1,3 milliárd forintnyi támogatást nyújt a kormány. A 2015 júniusára elkészülő bentlakásos rehabilitációs központ segítséget nyújt a vidéken élő látássérülteknek azzal, hogy lakóhelyükhöz közelebb vehetik igénybe a szükséges szolgáltatásokat.

Az új telephellyel olyan új képzési központ is létrejön, ahol például a nyelvi, informatikai és egyéb képzési programok hozzájárulhatnak a látássérültek munkaerő-piaci integrációjának sikeréhez.

Az államtitkár beszélt a Vakok Állam Intézetének korszerűsítéséről is. A kormány 972 millió forintot fordít a budapesti Hermina úti és a Hungária körúti épületegyüttesek teljes felújítására. Ez megkönnyíti mintegy kétszáz bentlakó és több mint száz bejáró látássérült mindennapjait, valamint csaknem kétszáz munkatárs munkáját hatékonyabbá teszi.

A költségvetési forrásból megvalósuló beruházás még májusban megkezdődhet és előreláthatólag az év végéig tart. Ennek része a gépészeti modernizáció, korszerűsítik a Hermina úti főépület nagy konyháját, megújítják a közösségi tereket, kicserélik a lakószobák burkolatait, akadálymentesítik és újrafestik a helyiségeket, elvégzik az épületek teljes hőszigetelését.

Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy a vakok személyi járadékát júniustól 5,2 százalékkal növelik, immár a nyugdíjemeléssel megegyező mértékben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton