Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bővülhet a kábítószerek listája

Bővülhet a kábítószerek listája

Hamarosan elkészül azoknak az új típusú bódítószereknek a kockázatelemzése, amelyeket 2012 áprilisában vettek fel a dizájnerdorogok dömpingszerű megjelenésére válaszul létrehozott C listára. A jegyzéken negyvenhét egyedileg nevesített anyag, valamint négy vegyületcsalád szerepel. Van közöttük olyan szer is, amelyet tavaly nyolc szerhasználó halálával hoztak összefüggésbe - írja a Magyar Nemzet.

Várhatóan áprilisra készülnek el a szakértők azoknak a dizájnerdrogoknak a kockázatelemzésével, amelyeket 2012-ben az elsők között vettek fel az új pszichoaktív anyagok terjedésének megfékezésére bevezetett C listára. A Magyar Nemzet információi szerint ezután számos vegyületet a kábítószerek jegyzékére helyeznek majd át, mivel komolyan fenyegetik a fogyasztók egészségét. Az ártalmatlanabb bódítószerek ugyanakkor a 66/2012 (IV. 2.) kormányrendelet D jelű mellékletébe kerülnek, ami azt jelenti, hogy nem lesznek szabadon forgalmazhatók, hanem az azokkal való gazdasági tevékenység az utánkövetés érdekében bejelentéshez kötött marad.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy az új szerek szabályozása óta negyvenhét egyedileg nevesített anyag, valamint négy vegyületcsalád került a C listára. Utóbbiakat, vagyis a szintetikus cannabinoidokat, katinonokat, triptaminokat és fenetilaminokat kémiai leírással, úgynevezett generikus módon, törzsképlettel határozták meg. Ezzel többezernyi hasonló kémiai szerkezetű anyagot sikerült lefedni, így az ismert, bevált vegyületek szerkezetének kisebb módosításaival ma már nem lehet új, legálisan terjeszthető dizájnerdrogot létrehozni.

A tárca és a hatóságok igyekezete ellenére a különböző szintetikus bódító szerekkel továbbra is számolni kell. A 2013. júliustól ellenőrzött para-metil-4-metilaminorex nevű vegyületet például tavaly nyolc halálesettel hozták összefüggésbe. A listára vétel sem töri le azonnal az egyes dizájnerdrogok népszerűségét. A pentedron, egy szintetikus katinonszármazék térnyerése a lefoglalási adatokban is tetten érhető volt 2012-ben és 2013-ban. Az 5–IT használata – 2014. január 1-jétől büntetőjogi listán szerepel – két halálesettel volt összefüggésbe hozható Magyarországon az utóbbi években. Az államtitkárság arra is rámutatott, hogy nem ismert azok száma, akiknél az új pszichoaktív anyagok szervi károsodást vagy más súlyos betegséget okoztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.