Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2018. Május 12. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Botrányos megjegyzést tett a Fehér Ház egyik alkalmazottja McCain szenátorra

Botrányos megjegyzést tett a Fehér Ház egyik alkalmazottja McCain szenátorra

Botrányos megjegyzést tett a Fehér Ház egyik alkalmazottja a halálos beteg John McCain szenátor állásfoglalása kapcsán.

A köztiszteletben álló amerikai republikánis politikus ellenvéleményt fogalmazott meg Gina Haspelnek a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) élére történő kinevezése ügyében. Pénteki sajtóértesülések szerint Kelly Sadler, Donald Trump elnök kommunikációs csapatának egyik tagja erre úgy reagált: "nem fontos" a rákbeteg John McCain véleménye, mert úgyis meg fog halni".

A Fehér Ház egyik illetékese azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy a megjegyzést "viccnek szánták, ami balul sült el."

John McCain felesége, Cindy azonban nagyon komolyan vette a megjegyzést: "Emlékeztetni szeretném önt arra, hogy a férjemnek családja, hét gyermeke és öt unokája van" - írta McCain asszony a Twitter mikroblog portálon, Kelly Sandernek címezve üzenetét.

A Fehér Ház - anélkül, hogy cáfolta volna Sadler kijelentését - nyilatkozatban igyekezett biztosította a közvéleményt arról, hogy "tiszteli McCain szenátornak az ország érdekében kifejtett munkáját, és imádkozik érte és a családjáért e nehéz pillanatokban".

A 81 éves republikánus szenátornál tavaly állapították meg a glioblastoma nevű, gyógyíthatatlan rosszindulatú agydaganatot, és néhány hónapja arizonai otthonába vonult vissza. Igencsak kevés képviselő vagy politikus merészel nyilvánosan a haláláról beszélni.

McCain Arizonából emelt szót a Donald Trump által a CIA vezetésére kiválasztott, a hírszerzésben 30 éve dolgozó Gina Haspel kinevezése ellen a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrormerényletek utáni kihallgatási programokban játszott vitatott szerepe miatt. A 2002. év legalább egy részében Haspel vezetett egy thaiföldi titkos CIA-börtönt, ahol az al-Kaidához való tartozással gyanúsított foglyokat rendszeresen megkínozták.

A hősként tisztelt McCain vietnami háborús veterán volt, öt évet töltött hadifogolyként az ázsiai országban, és fogsága idején megkínozták.

A Fox Business televíziós csatorna egyik műsorvezetője csütörtökön szintén elnézést kért a szenátortól a Twitteren, amiért nem mondott ellent az egyik interjúalanynak, aki azt állította, hogy McCain vietnami fogsága idején a kínzások határára áruló lett. A már 2008-ban megfogalmazott vád hamisnak bizonyult.

John McCain amerikai szenátor korábban kijelentette: nem akarja, hogy Donald Trump ott legyen a temetésén John McCain és Donald Trump között kezdettől eléggé viharos a viszony. A szenátor ezért azt szeretné, hogy ne az elnök, hanem Mike Pence alelnök képviselje a Fehér Házat a gyászszertartásán - állította a The New York Times című amerikai napilap és az NBC News televíziós csatorna McCainhez közel állókra hivatkozva.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 10:18, kedd | Külföld

A világban már több mint 13 millióan megfertőződtek a koronavírussal

A világon 13 070 590 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 572 428, a gyógyultaké pedig 7 228 660 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi adatai szerint.

2020. Július 14. 05:00, kedd | Külföld

Az FSZB ismertette a vádat a hazaárulással gyanúsított volt orosz újságíróval

Hivatalosan is ismertette a vádat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Ivan Szafronov volt újságíróval, a Roszkoszmosz űrkutatási vállalat sajtótanácsadójával hétfőn Moszkvában.

2020. Július 13. 18:04, hétfő | Külföld

Moszkvában megszűnt a kötelező utcai maszkviselet

A koronavírus-helyzetben bekövetkezett pozitív változások nyomán az orosz főváros hétfőtől megszűntette az utcai maszkviselési kötelezettséget, amely azonban a zárt közösségi terek esetében továbbra is érvényben marad.

2020. Július 13. 12:58, hétfő | Külföld

Szándékosan idézte elő a sofőr a délnyugat-kínai busz-szerencsétlenséget

Az őt ért sérelmek miatt szándékosan hajtott bele egy tóba a buszsofőr múlt kedden a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, tettével 21 ember halálát okozva