Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 10. 12:31, hétfő | Életmód
Forrás: http://konyha.tv

Botonhotdog

Botonhotdog

A némethonból származó Stockbrot és az amerikai Hotdog ötvözéséből született ételt nevezhetném boton sült forró kutyának is, de ezzel bizonyára hamar kivívnám az állatvédők haragját – ha csak a címet olvasnák el.

A Rousseau-i mondat: vissza a természethez, talán soha nem volt olyan aktuális, mint napjainkban. A gyorséttermek mű-világában, a szintetikusan előállított ételimitációk korában a legjobb, amit tehetünk: olykor visszavonulunk; a természet lágy ölén, a halkan ropogó tűz mellett sütjük meg egyszerű étkeinket a nekünk kedvesek társaságában. S ez többet jelent minden szónál.

Végre szabaduljunk ki a zöldbe, s ha eddig nem tettük volna, akkor most lássunk neki a sütögetésnek. Szalonna helyett most legyen botonhotdog, vagy boton sült forró kutya, ami mókának is nagyon jó, de enni is nagyon finom: még „dog” nélkül is! Nálunk mindig nagy sikere van, egyetlen hátránya az, hogy a sütéshez sustorgós parázs és kellő türelem szükségeltetik – ez utóbbi a zsenge korúaknál általában kevesebb, mint az étvágy, s ha a lángok felett forgatjuk a tésztát, könnyen kokszos nyers tészta lesz a jutalom. Ahogy minden jóhoz, ehhez is elengedhetetlen az IDŐ.


Boton sült kenyér

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, só, egy maréknyi friss zöldfűszer kedvünk szerint

A hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze, és tegyük egy jól záródó edénybe, amely legalább kétszer akkora, mint maga a tészta. (Keleszteni nem kell, felhasználásig tegyük a hűtőbe. A dobozban kényelmesen ki tudjuk vinni a kertbe, vagy magunkkal az erdőbe.) A sütéshez készítsünk jó parazsat, és vágjunk hosszú, nem túl vékony nyársakat. A botok végéről a kérget 15 cm hosszúságban hántsuk le. A tésztából egy félmaréknyit a két tenyerünk között sodorjunk hosszú „kígyóvá”, és tekerjük fel szorosan a botra, majd nyomkodjuk rá. A parázs felett forgatva, szép türelmesen süssük meg. Ha elkészült, a botról húzzuk le, és máris nekiláthatunk a falatozásnak, de ha gazdagabban szeretnénk adni, sajtkrémmel vagy sült virslivel meg is tölthetjük. Zamatos mártással, magában is remek fogás!

A mártáshoz készítsünk el előre egy zöldfűszeres mártást. Ehhez egy pohárnyi tejfölbe keverjünk egy jó maréknyi friss zöldfűszert: petrezselymet, snidlinget, zellerlevelet. Frissen szedett turbolyával vagy kakukkfűvel tehetjük még zamatosabbá.

Hasonló módon bármely kenyér- vagy kalácstésztát is megsüthetjük!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.