Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. November 06. 04:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Börtönlakókkal és hajléktalanokkal zárja az irgalmasság szentévét Ferenc pápa

Börtönlakókkal és hajléktalanokkal zárja az irgalmasság szentévét Ferenc pápa

A világ különböző börtöneiből ezer elítélt vesz részt vasárnap a Szent Péter-bazilikában Ferenc pápa által vezetett szentmisén, november 13-án pedig Európa hajléktalanjai érkeznek a Vatikánba:

a katolikus egyházfő a társadalom peremére szorultakkal tartott találkozókkal zárja az irgalmasság november 20-án véget érő szentévét.

A böntönben levőkkel tartandó találkozóra a világ tizenhárom országából (Olaszország, Nagy-Britannia, Málta, Lettország, Madagaszkár, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Spanyolország, Egyesült Államok, Dél-Afrika, Svédország, Portugália) érkeztek büntetésüket töltő elítéltek, a büntetésvégrehajtó intézetek dolgozói, börtönlelkészek, a rabokkal foglalkozó önkéntesek és az elítéltek családtagjai. Négyezer ember, akik között ezer lesz a rab: házi őrizetben levők, fiatalkorú elítéltek és életfogytiglani büntetésüket töltők is.

A számukra a Szent Péter-bazilikában bemutandó misén semmilyen rendkívüli biztonsági intézkedés nem lesz, a Vatikánba történő belépéskor a rabokat ugyanolyan ellenőrzésnek vetik alá, mint bármely más zarándokot - hangsúlyozta a szentév programjaiért felelős Rino Fisichella érsek.

A Rómába érkezett raboknak szombaton lehetőségük volt a gyónásra, és átléptek a Szent Péter-bazilika szentkapuján is. A bazilikában vasárnap tíz órakor kezdődő szentmisét négy tanúvallomás előzi meg: egy elítélt arról számol be, hogyan vált hívővé a börtönben és miként tudta elnyerni egykori áldozata bocsánatát, egy meggyilkolt személy fivére szintén a megbocsátásról beszél, felszólal egy büntetését töltő fiatalkorú elítélt, valamint egy börtönőr, aki mindennapi munkáját a rabok között végzi. A Szent Péter-bazilikában egy bolognai büntetésvégrehajtási intézet kórusa énekel, az ostyákat a milánói Opera börtön rabjai készítették, és az elítéltek miséjén első alkalommal kiállítanak egy az alkalomra restaurált, 14. századi, fából faragott feszületet, amelyet - a legelső, 1300-as szentévet kivéve - az összes többi szentévben használtak. Kiállítják a rabokat oltalmazó Irgalmas Szűzanya szobrát mellette a kezében nyitott karperecet tartó Gyermek Jézussal.

Ferenc pápa 2013-ban, a megválasztása utáni első nagycsütörtökön, egy római fiatalkorúak börtönében mosta meg az elítéltek lábát. 2015 márciusában a nápolyi Poggioreale, áprilisban a római Rebibbia börténébe látogatott, majd 2015 júliusában a bolíviai Palmasola és idén februárban a mexikói Ciudad Juarez börtönébe, ahol a rabok társadalmi és emberi rehabilitációját szorgalmazta az életfogytiglani börtönbüntetést "bújtatott halálbüntetésnek" nevezve. Ferenc pápa többször is a halálbüntetés végleges és világméretű eltörlését sürgette.

A társadalom peremére szorultakat szólította a Vatikánba a pápa november 11-13. között is, amikor Szent Márton ünnepén Európa hajléktalanjaival és szegényeivel találkozik. A hatezer meghívott között negyven hajléktalan érkezik Magyarországról is.

November 13-án zárják be három római bazilika és a világ többi templomának és kegyhelyének szentkapuját, majd november 20-án a Szent Péter-bazilikáét, amelyet Ferenc pápa az irgalmasságnak szentelt szentév kezdetén tavaly december 8-án nyitott meg. Rino Fisichella érsek közlése szerint a Ferenc pápa által meghirdetett szentévben 20 millió zarándok érkezett Rómába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése