Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2012. Január 13. 06:52, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: LiveScience

Bizonyítékokat rejtett a maja edény

Bizonyítékokat rejtett a maja edény

Nikotinmaradványokat fedeztek fel egy legalább ezeréves maja edényben, ami az első fizikai bizonyítéka a maják dohányhasználatának – idézte amerikai kutatók eredményét a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

A flaskán felirat is található, amelyet „az ő dohányának otthona” szöveggel fordítottak angolra a régészek, ám ezt önmagában nem fogadták el elegendő bizonyítéknak.

„Az edényeken lévő szövegek gyakran jelzik a tartalmat vagy legalább a szándékot, hogy mit akartak tárolni benne, ám a valódi használat során ettől eltérhettek” – magyarázta Jennifer Loughmiller-Newman kutatásvezető, az Albanyi Egyetem munkatársa.

A palack belsejéből ezért anyagmintákat vettek, amelyekből kivonatokat készítettek, és elemezték őket. Az analízis során nikotint mutattak ki, ami arra utal, hogy az edényben dohányleveleket tartottak – írták tanulmányukban a kutatók.

A flaska – amely vélhetőleg 700 körül készülhetett Mexikóban, Campeche vidékén – az egyike annak az 1500 darabból álló edénygyűjteménynek, amelyet az amerikai Kongresszusi Könyvtár Kislak-kollekciójaként ismernek.

Kakaó

Bár a palackok közül sokat töltöttek meg időközben más anyagokkal, a kutatóknak tömegspektrométerrel sikerült megállapítaniuk, hogy mi volt eredeti tartalmuk. A nikotin azonosítását megelőzően egy másik flaskából egy alkaloidot, teobromint mutattak ki, amely a kakaó fő alkotórésze.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 17:05, kedd | Belföld

Felfüggesztett börtönt kapott a hatéves fiát vezetni engedő férfi

Egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki végzésben a Kiskőrösi Járási Bíróság a hatéves fiát autót vezetni engedő férfire - közölte a Kecskeméti Törvényszék kedden az MTI-vel.

2020. Július 14. 11:18, kedd | Belföld

A Bonduelle visszahívott egy konzervet

A Bonduelle visszahívta a Bon Menu Curry 425 grammos fehérbab konzervét, az intézkedés kizárólag két időpont közötti gyártott tételeket érinti - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

2020. Július 14. 11:00, kedd | Belföld

Szexuálisan bántalmazta négy kisgyerekét egy nő és egy férfi

Őrizetbe vett a rendőrség egy nőt és egy férfit, akik négy kiskorú - a bűncselekmény idején 6, 4, 3 és 2 éves - gyermeküket szexuálisan bántalmazták Kerepesen

2020. Július 14. 10:17, kedd | Belföld

Tizeneggyel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Tizeneggyel, 4258-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.