Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 02. 07:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Bezárt a Művészetek Völgye

Bezárt a Művészetek Völgye

A rendkívüli időjárás ellenére nagy sikerrel zárult a Művészetek Völgye, a szervezők számításai szerint tíz nap alatt mintegy százhúszezren fordultak meg a fesztiválon

Az Ajka-Tapolca-Veszprém-Balaton északi partja térségben az Egylet által regisztrált vendégéjszakák száma 23 ezer volt.

Az idei rendezvénysorozatot a korábbi 6 helyett ezúttal csak 3 községben, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden tartották meg. A szinte folyamatos esőzés (120 milliméternyi csapadék) miatt az 1800 meghirdetett programból mindössze 19 maradt el.

A legtöbben Kaláka Versudvart, a Palya-udvart, Hobo színházi estjeinek sorozatát és az Alexandra-udvar valamennyi zenés és irodalmi programját látogatták. Kiemelendő, hogy a Kaláka-udvar Versműhelyében, amelyet Lackfi János József Attila-díjas költő vezetett, 300 (!) vers született.

Szintén népszerűnek bizonyultak a Muharay Hagyományőrző Szövetség zenei és táncos műsorai, az Amadinda ütős együttes fellépései, valamint a több mint ötven képzőművészeti és egyéb témájú kiállítás. A fentiek mellett Néprajzi Múzeum - mint a Völgy fő vendége - jóvoltából a kapolcsi vízimalmokról összeállított fotókiállítás állandó tárlatként ott marad a fesztivál kezdetére felújított Molnárházban.

A három településen 230 árus volt jelen és 94 ideiglenes vendéglátó fogadta a betérőket. A vendégek tájékozódását, közlekedését 200 völgymunkás segítette.
Sikeres volt idén is a véradó akció, a vendégsereg 420 liternyi vért adott. A 10 nap alatt 220 köbméternyi szemét gyűlt össze, melynek 10 % volt „szelektív”.

A mentőket százszor kellett riasztani, de komoly sérülés nem fordult elő. A rendőrség 300 intézkedést tett, de említést érdemlő bűneset nem történt, az intézkedések zömét - több mint kétszázat - szabálytalan parkolás miatt foganatosították. Egy könnyebb sérüléssel járó közlekedési baleset történt.

A Völgy kapcsán mintegy száz tévé- és rádióinterjú készült, a valamint közel 300 újságcikket közöltek a lapok. Az Alexandra Kiadó gondozásában látott napvilágot Kapolcsi útilapok című könyv, a Művészetek Völgye újságjának, a Völgyfutárnak pedig két száma jelent meg.

A fesztivált – magánemberként - sok közéleti személyiség is meglátogatta, többek között Schmitt Pál köztársasági elnök, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, L.Simon László, a Parlament kulturális bizottságának elnöke, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője és Hammerstein Judit, a NEFMI helyettes államtitkár asszonya.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kapolcs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.