Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 13. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bevált a fordított áfafizetés rendszere

Bevált a fordított áfafizetés rendszere

Megtisztította a belföldi gabonapiacot az áfacsalóktól az ágazatban tavaly nyáron bevezetett fordított adózási rendszer, ám az unión belüli visszaélésekre nem volt komoly hatása – írja a Magyar Nemzet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira hivatkozva.

Jelentősen csökkentette a gabonaszektorban korábban meglévő visszaélések számát a tavaly július elsején e termékkörre bevezetett fordított adózás – közölte a lap megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A fordított áfafizetési rendszerben a terménykereskedelem során sem a gazdálkodók, sem a közvetítő kereskedőcégek nem számítják fel a közterhet, azt a láncolat végén szereplő utolsó eladó számolja el és vallja be.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vevő által kifizetett áfa közvetlenül az államhoz kerül. Az átállás óta számos gabonatermesztéssel és -kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás – amelyeknél korábban minimális bevételek jelentek meg – vallott be jelentős mennyiségű értékesítést. A fordított adózás bevezetését követően a hivatal azt is tapasztalta, hogy a gabonakereskedő és -termeltető cégek jelentősen kevesebb áfát igényeltek vissza, mint korábban.

A bevezetett jogszabályi módosítások következtében tehát egyfajta „tisztulás” figyelhető meg a gabonaszektor belföldi szereplőinek körében. A NAV vizsgálatai szerint a korábban problémás számlakibocsátó társaságok – amelyek kizárólag forgalmazásban voltak érdekeltek – jelenléte jelentősen csökkent, több esetben megszűnt. Az adózási morál tekintetében is javulás tapasztalható, a fiktív ügyletek köre leszűkült. A „közvetítő” átszámlázó cégek száma is visszaesett, a beszerzések kezdenek eltolódni közvetlenül a termelőtől történő vásárlás felé – számolt be a hivatal.

A tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy jelentősen több terményt vásárolnak meg közvetlenül a termelőktől. A vevők pedig hamis számlák helyett immár valós dokumentumokkal igazolják beszerzéseiket. A hatóság szerint a jogszabály ezért teljes mértékben elérte célját, mivel a gabonatermékek piacáról kikerültek a jogosulatlan áfa-visszaigénylő vállalkozások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;