Városlista
2019. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2012. Április 25. 07:09, szerda | Belföld
Forrás: mno / MTI

Benzinár: még nem fenyeget az 500

Benzinár: még nem fenyeget az 500

Bár az üzemanyagok ára folyamatosan és egyértelműen emelkedik, az autósoknak a közeli hónapokban még nem kell azzal számolniuk, hogy a 95-ös, normál benzin átlagára 500 forintra emelkedik.

Néhány benzinkúton már most is több mint félezer forintért adják a prémium benzint.

Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője az MTI-vel közölte, előrejelzésük alapján a benzinárak az év végéig 438–455 forint között mozognak majd, hónaptól függően, a gázolaj ára pedig a 430–447 forint között alakul.

Prémium kategóriában már most is több benzinkútnál eléri, illetve meghaladja az 500 forintot a benzin ára: az MTI ismeretei szerint az M7-esen, Balatonkeresztúrnál a Shell egy liter prémium benzint már majdnem 513 forintért ad, de az OMV-nak is van olyan kútja, amelyik félezer forintnál többért adja saját prémium benzinét. A Mol belföldön egyelőre egy kútjánál sem árulja 500 forintért vagy a fölött az üzemanyagot.

Tarjányi Dániel, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank Magyarországi Fióktelepe vezető kereskedője szerint nemcsak az alaptermék, a kőolaj ára emelkedik folyamatosan, hanem a finomított termékeké is. További rossz hír a magyar autósoknak, hogy a forint is folyamatosan gyengül a dollárhoz képest.

Bár a szakértő arra nem vállalkozott, hogy megjósolja, mikor éri el a 95-ös átlagára az 500 forintot, úgy vélte, nagyon könnyen bekövetkezhet. Rámutatott, az elmúlt egy évben folyamatosan nőtt a benzin és a gázolja ára. Hozzátette, az hogy időnkét 3–5 forinttal esik az ár, nem jelent semmit, mert az ártendencia egyértelműen emelkedő.

Jól mutatják ezt a számok is, jóllehet ezen a héten a benzin literenkénti átlagára éppen csökken, 4 forinttal, 451 forintra. A gázolajé nem változik, 441 forint marad. Egy évvel ezelőtt egy liter benzin 385 forintba került, a gázolaj pedig 375 forintba. Az idén január végén a gázolaj átlagára 436 forint, a benziné pedig 423 forint volt.

Tarjányi Dániel elmondta, nem látja, mi az fék, ami megállítja az emelkedést. Az arab világ ma meglehetősen széttagolt, és mivel az olajtermelők politikája sem egységes, minden a normálistól eltérő lépés pánikreakciót válthat ki a piacon, így bármilyen extrém helyzet előadódhat, ami megjósolhatatlanná teszi az árak alakulását.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 18. 16:02, péntek | Belföld

Évente 6-7 ezer szabadalmazható ötletet nyújtanak be Magyarországon

Évente 6-7 ezer olyan ötlet születik Magyarországon, amelyeket szabadalmaztatni lehetne - mondta Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

2019. Október 18. 13:20, péntek | Belföld

Bölcsődetervezési ötletpályázatot hirdet a kormány

Építészeti ötletpályázatot hirdet bölcsődék tervezésére a Lechner Tudásközpont az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága

2019. Október 18. 12:06, péntek | Belföld

Milliárdokat elcsaló mobilos bandára csaptak le a kommandósok

Majdnem négymilliárd forint áfát csalt el egy mobiltelefon-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, amelyet nemrégiben egy nemzetközi akcióban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2019. Október 18. 12:05, péntek | Belföld

Vasárnap hajnalban szünetel az útdíjfizetési rendszer

Informatikai fejlesztés miatt vasárnap hajnalban 1 órától 5 óráig az útdíjfizetési rendszerben nem lehet vásárolni és egyenleget feltölteni - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. az MTI-vel.