Városlista
2019. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Április 25. 07:09, szerda | Belföld
Forrás: mno / MTI

Benzinár: még nem fenyeget az 500

Benzinár: még nem fenyeget az 500

Bár az üzemanyagok ára folyamatosan és egyértelműen emelkedik, az autósoknak a közeli hónapokban még nem kell azzal számolniuk, hogy a 95-ös, normál benzin átlagára 500 forintra emelkedik.

Néhány benzinkúton már most is több mint félezer forintért adják a prémium benzint.

Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője az MTI-vel közölte, előrejelzésük alapján a benzinárak az év végéig 438–455 forint között mozognak majd, hónaptól függően, a gázolaj ára pedig a 430–447 forint között alakul.

Prémium kategóriában már most is több benzinkútnál eléri, illetve meghaladja az 500 forintot a benzin ára: az MTI ismeretei szerint az M7-esen, Balatonkeresztúrnál a Shell egy liter prémium benzint már majdnem 513 forintért ad, de az OMV-nak is van olyan kútja, amelyik félezer forintnál többért adja saját prémium benzinét. A Mol belföldön egyelőre egy kútjánál sem árulja 500 forintért vagy a fölött az üzemanyagot.

Tarjányi Dániel, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank Magyarországi Fióktelepe vezető kereskedője szerint nemcsak az alaptermék, a kőolaj ára emelkedik folyamatosan, hanem a finomított termékeké is. További rossz hír a magyar autósoknak, hogy a forint is folyamatosan gyengül a dollárhoz képest.

Bár a szakértő arra nem vállalkozott, hogy megjósolja, mikor éri el a 95-ös átlagára az 500 forintot, úgy vélte, nagyon könnyen bekövetkezhet. Rámutatott, az elmúlt egy évben folyamatosan nőtt a benzin és a gázolja ára. Hozzátette, az hogy időnkét 3–5 forinttal esik az ár, nem jelent semmit, mert az ártendencia egyértelműen emelkedő.

Jól mutatják ezt a számok is, jóllehet ezen a héten a benzin literenkénti átlagára éppen csökken, 4 forinttal, 451 forintra. A gázolajé nem változik, 441 forint marad. Egy évvel ezelőtt egy liter benzin 385 forintba került, a gázolaj pedig 375 forintba. Az idén január végén a gázolaj átlagára 436 forint, a benziné pedig 423 forint volt.

Tarjányi Dániel elmondta, nem látja, mi az fék, ami megállítja az emelkedést. Az arab világ ma meglehetősen széttagolt, és mivel az olajtermelők politikája sem egységes, minden a normálistól eltérő lépés pánikreakciót válthat ki a piacon, így bármilyen extrém helyzet előadódhat, ami megjósolhatatlanná teszi az árak alakulását.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 20. 05:00, szombat | Belföld

Gyenge lesz az idei termés, emelkedhet az alma ára

Az idén a szélsőséges időjárás miatt várhatóan 450 ezer tonna lesz az almatermés, amely a tavalyi mennyiség fele, a tízéves átlagtermésnél mintegy 25 százalékkal alacsonyabb,

2019. Július 19. 21:53, péntek | Belföld

Meghalt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, akadémikus - tudatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) péntek este az MTI-vel.

2019. Július 19. 16:12, péntek | Belföld

Újabb rendőrségi razzia lesz a jövő héten az ország közútjain

Jövő hétfőtől vasárnapig tehergépkocsikat és buszokat ellenőriznek a rendőrök az ország közútjain - közölte a rendőrség pénteken a honlapján.

2019. Július 19. 16:02, péntek | Belföld

Betiltott egy étrendkiegészítőt a Nébih

Betiltotta a BoomBoom férfiaknak szánt étrend-kiegészítő forgalmazását a Nébih, az intézkedés az interneten rendelt készítmény gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt vált szükségessé. A hamisítás miatt feljelentést tesznek.