Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 09. 10:37, szombat | Belföld
Forrás: mti

Benyújtották a családvédelmi akciótervhez szükséges törvényjavaslatot

Benyújtották a családvédelmi akciótervhez szükséges törvényjavaslatot

Benyújtotta a kormány a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot.

A javaslat az Országgyűlés honlapján jelent meg péntek délután. A módosítás érinti a személyi jövedelemadóról és a családok támogatásáról szóló törvényt.

A részletes indokolásban elsőként szerepel, hogy a babaváró támogatásnak, valamint a nagycsaládok személygépkocsi-szerzési támogatásának szja-mentessége miatt módosítják a személyi jövedelemadóról szóló törvényt.

A javaslat tartalmazza a gyermekvállalási korban lévő házaspároknak elérhető - legfeljebb tízmillió forintos - babaváró támogatásként nyújtott kamatmentes kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás főbb szabályait is.

A kormány felhatalmazást kapna arra is, hogy rendeletben szabályozza a babaváró támogatással nyújtott kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás részletes szabályait.

Az általános indokolásban hangsúlyozták: a vágyott gyermekek megszületése előtt álló akadályok elhárítása, a fiatalok felelős életkezdésének és gyermekvállalásának támogatása, a nagycsaládosok erőfeszítéseinek elismerése, a gyermeket vállaló és nevelő családok otthonteremtési terveinek könnyítése, a családi élet és a munkavállalás egyensúlyának biztosítása, valamint a családbarát szemlélet megerősítése közös felelősség, alapvető nemzeti érdek.

A hosszú távra tervező és következetes családpolitika szolgálhatja érdemben a demográfiai értelemben is önfenntartó, fiatalodó, családjai, így saját jövőjében is biztos nemzet céljait. A családalapításhoz és gyermekneveléshez elengedhetetlen stabilitást a tervezhető, egyéni élethelyzetekhez igazodó, egyszerre célzott és rugalmas családbarát lehetőségek szolgálják - írták.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme: a babaváró támogatás, a csok kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása lép hatályba július 1-jén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.