Hírek
2014. December 16. 13:34, kedd |
Életmód
Forrás: http://www.nosalty.hu
Bejgli szelet recept
Természetesen mindenki fűszerezheti ízlése szerint, sőt készítheti a saját bevált receptje szerint. Azoknak ajánlom ezt a módszert, akiknek ki szokott repedni a bejglije. Ez így nem történik meg és szeletelhetjük elképzelésünk szerint..
Hozzávalók:
A tésztához
75 dkg finomliszt
30 dkg vaj
2.5 dkg élesztő
1 csipet só
2.5 dl tej
1 db tojás
1 db tojássárgája
10 dkg cukor
A mákos töltelékhez
30 dkg mák (darát)
15 dkg cukor
2 dl víz
0.5 citromból nyert citromlé
0.5 citromból nyert citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
1 tk vaj (púpozott, tehát diónyi)
1 ek sárgabaracklekvár
A diós töltelékhez
30 dkg dió (darált)
15 dkg cukor
2 dl tej (+ 3 ek)
1 g vanília (cs)
2 ek sárgabaracklekvár (baracklekvár)
1 tk vaj (púpozott, tehát diónyi)
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 tk cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk, a tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk. Ha szükséges egy kevés tejjel, vagy liszttel javítunk az állagán. 6 cipót formálunk (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen). Fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk.
Töltelék:
A vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot. A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát.
Ugyanígy járunk el a dióval is.
Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit, amennyi szükséges, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék.
Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből és 3 mm vastagra kinyújtjuk, az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe, rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot.
Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb 30-35 percet kelesztjük.
Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült.
Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
15 perc után mérsékeljük a lángot, a vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje. Sütés után rácsra tesszük, hogy a gőz távozhasson.
sütési hőfok: 180°C
tepsi mérete: 25x35 cm
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód
Kulka Jánost választották a nemzet színészének
Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.
2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód
Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen
A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.
2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód
Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.
2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód
Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András
Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.