Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 06. 07:42, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Bankkártyák: magas szintű védelem

Bankkártyák: magas szintű védelem

A Magyarországon kibocsátott bankkártyák és a hazai kártyaelfogadó rendszer európai összehasonlításban is magas szintű védelmet nyújt a bankkártyás ügyfeleknek.

A hazai bankok már 2009-ben elkezdték az átállást a biztonságosabb chipkártya technológiára, már a kártyák 65-70 százalékán található chip, az elfogadói hálózatot pedig 98 százalékban felkészítették a chipkártyák elfogadására – mondta Fejes Kálmán, a MasterCard biztonsági vezetője a nemzetközi kártyatársaság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A kártyatársaság dokumentuma szerint Fejes Kálmán kiemelte: „A magyar bankok nagyon sikeresen végzik a bankkártya-tranzakciók monitorozását és szűrését." Hozzátette: ez azt jelenti, ha a kártyabirtokos fizetési szokásaival nem egyező műveletet észlelnek, felhívják az ügyfelet telefonon és egyeztetik vele, valóban ő vásárolt-e, szükség van-e a kártya letiltására, ilyen helyzetben a kártyabirtokosnak nem kell attól tartania, hogy az első jogosulatlan tranzakció veszteséget okoz, hiszen egy rövid vizsgálattól függően a bankok saját kárként könyvelik el az ilyen típusú kártyahasználatot – mondta a szakember.

Rámutatott: a kártyabirtokos is figyelemmel kísérheti saját kártyás költéseit. Magyarországon rendkívül elterjedt a bankkártya-tranzakciókról értesítő SMS-szolgáltatás – melyet a világon elsőként vezettek be a hazai bankok 1998-ban. Az SMS-értesítő segítségével gyors, hatékony visszajelzést kaphat az ügyfél a vásárlások adatairól; ha jogosulatlan tranzakciót észlel, haladéktalanul értesíteni tudja a bankot és intézkedhet az azonnali letiltásról – tette hozzá Fejes Kálmán.

Kiemelte: a bankok, együttműködve a MasterCarddal, igyekeznek nemcsak a fizikai üzletben végrehajtott, hanem az interneten létrejövő vásárlásokat is egyre biztonságosabbá tenni. Ma már minden magyar e-kereskedő használja a MasterCard internetes biztonsági szabványát, a MasterCard SecureCode-ot. Az elmúlt évek fejleménye az is, hogy a magyar webáruházak túlnyomó többsége „nem látja” az ügyfél adatait, hiszen az internetes fizetés nem a kereskedő weboldalán, hanem a bank fizetési felületén történik.

Fejes Kálmán elmondta: az innovatív kártyás fizetések fejlesztésénél is elsődleges szempont a biztonság, ezt mind a chipkártyára épülő, érintés nélküli PayPass bankkártyáknál, mind a MasterCard Mobile alkalmazásnál sikerült megvalósítani.

A kártyabirtokos is sokat tehet azért, hogy adatai, pénze ne kerüljön veszélybe. A legalapvetőbb biztonsági szabályok között említette a MasterCard szakértője, hogy ügyeljenek a kártyabirtokosok arra, hogy a kártya ne kerüljön máshoz, vigyázzanak rá. Fontos, hogy a PIN kódot soha ne tartsák a bankkártya közelében, ne írják rá például a kártyára. Ha lehet, egyáltalán ne jegyezzék le a számsort, inkább tartsák fejben, és a PIN kód ne legyen egyszerűen kitalálható számsor, például születési dátum – emelte ki.

Arra is figyelmeztetett Fejes Kálmán, hogy ha a kártyatulajdonos a bankkártyáját elvesztette, és a PIN kódja illetéktelenekhez került, vagy kerülhetett, illetve a kártyája kikerült a felügyelete alól, például ottfelejtette valahol, azt a bankja ügyfélszolgálatánál azonnal tiltassa le.

Fontos az is, ha az automata elnyelte a kártyáját és nem akarja visszaadni, tiltassa le azonnal a bankkártyát, emellett ne válaszoljon olyan – állítólag – a bankjától érkező e-mailekre, telefonokra, amelyekben jelszavának, bankkártyás és egyéb személyes adatainak a megadására kérik – emelte ki a MasterCard biztonsági vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.