Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Május 31. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Balog: nem adjuk fel a nemzet határok feletti békés újraegyesítését

Balog: nem adjuk fel a nemzet határok feletti békés újraegyesítését

A magyar nemzet határok feletti békés újraegyesítésének fontosságát hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállajon, egy emlékműavatáson.

Balog Zoltán a magyar-román határ mellett fekvő község egykori főjegyzője, Becsky Sándor (1882-1942) tiszteletére állított emlékmű avatásán történelmi példamutatásnak nevezte azt a békés együttélést és összefonódást, ami ezen a tájon is magyarrá tette az itt letelepedett németeket és svábokat.

"Minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk, célunk az, hogy minél több magyar, magyar szívű német és sváb legyen ezen a vidéken, és ők minél erősebbek legyenek" - fogalmazott Balog Zoltán.

A miniszter felidézte, a trianoni békediktátumnál a nagyhatalmak az érintett népek megkérdezése nélkül döntöttek arról, hol húzódjon az az új a határ, ami elvágta volna Vállajt Magyarországtól. Vállajon azonban volt egy bátor ember és egy bátor közösség - folytatta - , akik nem fogadták el, hogy "rólunk döntenek nélkülünk", így ez a magyar-sváb község továbbra is Magyarország része maradhatott.

Van példa a bátor és hűséges falvakra: volt, aki a szlovénoktól perelte vissza pár puskalövéssel a faluját, és volt olyan, is ahol népszavazást tartottak erről - emlékeztetett a miniszter.

"Mi ragaszkodunk a földhöz, {...} ami több mint humusz. A föld történelem, életmód, kultúra, emberi kapcsolatok, közösségi összetartozás, ha ehhez hűségesek vagyunk, akkor a közös történelemhez vagyunk hűségesek" - mondta.

Jelezte, Trianon sebe még nem gyógyult be, és mindig vannak, akik "újra sót szórnak ezekbe a sebekbe".

Gondolunk azokra, akik kívül szorultak Magyarországon, és "bármi történik, nem vagyunk hajlandóak feladni a magyar nemzet határok feletti békés újraegyesítését és az egységes Kárpát-medencei térben történő gondolkodást" - jelentette ki Balog Zoltán.

A miniszter szerint ma is vannak olyanok, akik ki akarják oktatják Magyarországot kisebbség- és nemzetiségpolitikából, holott a magyar történelemben voltak példák a békés együttélésre. Mindenki, aki ebben az országban élt - függetlenül attól, hogy bármilyen nyelven beszélt - az a közös hazát építette - szögezte le Balog Zoltán.

Megjegyezte, Magyarországon olyan nemzetiségpolitika van, amelynek "nincsen párja Európában", szavai szerint ugyanis folyamatosan növekszik a magukat valamilyen nemzetiséghez tartozók száma.

"Ma Magyarországnak olyan kormánya van, amely harcol értünk azokkal szemben, akik az országban csak a saját hasznukat látják és azt el akarják vinni magukkal" - jelentette ki Balog Zoltán.

Az emberi erőforrások minisztere a vállaji ünnepség után Nyírbogátra látogatott, ahol részt vett az Ébresztő! Kopogtat a jövőd! elnevezésű pályázat záró rendezvényén.
A projekt keretében 600 millió forint támogatásban részesült a Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás.

Ebből gyermekesélyprogramokat, közösségi házakat, Biztos Kezdet Gyerekházakat, tanoda jellegű programokat, családokat és közösségeket erősítő programokat valósítottak meg, elősegítve ezzel a felzárkózást és az esélyteremtést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.