Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bajnait akarták a BA-ügyben nyomozó rendőrök?

Bajnait akarták a BA-ügyben nyomozó rendőrök?

A másodrendű vádlott, a Budapest Airport Zrt. (BA Zrt.) volt jogi igazgatója a repülőtéri vesztegetés vádjával indult büntetőper hétfői tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken azt állította: a nyomozás során Bajnai Gordon miniszterelnökre terhelő információkat vártak tőle a rendőrök.

A vád szerint Sz. György elsőrendű vádlott 2008-2009-ben a BA Zrt. jogi előadójaként, majd a BKV Zrt. jogi igazgatójaként követett el többszörösen minősülő vesztegetést oly módon, hogy közreműködött a két nagyvállalat gazdasági érdekeit sértő, túlszámlázott megbízási szerződések megkötésében, és ezért cserébe több tízmillió forintnyi kenőpénzt kapott.

Az egyik vádpont szerint Sz. György a BA Zrt.-nél közvetlen felettesével, a másodrendű vádlott R.-V. Krisztina jogi igazgatóval 2007 végén, 2008 elején elhatározta, hogy a BA Zrt. által a jogi feladatok elvégzéséért kötött megbízási szerződések alapján ügyvédi irodáknak kifizetendő összegekből jogtalan előnyt kérnek, többnyire a megbízási díj 5-10 százalékát. Ezzel összefüggésben több ügyvéd is a vádlottak padjára került.

R.-V. Krisztina hétfőn - Sz. Györgyhöz hasonlóan - koncepciósnak minősítette az eljárást, amelynek célja - mint mondta - nem az igazság kiderítése volt. Tagadta bűnösségét, és arról beszélt, hogy nyomozati kihallgatásain 2010 első felében, a választások előtti hónapokban alig esett szó a terhére rótt cselekményekről, de a kihallgatások előtt és után, a védő távollétében a nyomozók egy listát mutogattak neki, és az ott szereplő nevekkel kapcsolatos terhelő információkat kértek tőle azért cserébe, hogy megszüntessék letartóztatását. A listán mások mellett Bajnai Gordon akkori miniszterelnöknek és Veres Jánosnak, a Gyurcsány-kormány pénzügyminiszterének neve szerepelt.

A nyomozás idején 30 év körüli, büntetlen előéletű jogásznő elmondta: visszaeső, erőszakos cselekmények miatt letartóztatott emberekkel zárták egy cellába fél éven keresztül, és a nyomozás egyik vezetője még a házi őrizete alatt is megkereste, hogy a politikusokra terhelő információkat szedjen ki belőle.

R.-V. Krisztina véleménye szerint a 2000-es évek közepén egyszer már privatizált BA újbóli eladásának szándékával függhetnek össze a vele történtek, amire - mint mondta - bizonyítékai nincsenek ugyan, de az időbeli egybeesést beszédesnek tartja.

A másodrendű vádlott kiemelte, hogy álláspontja szerint több bizonyíték - a BA-nál dolgozók többségének tanúvallomása és a cég egyes iratai is - az ő vallomását támasztják alá. Érthetetlennek tartotta, hogy a nyomozás során többszöri kérésére miért nem tisztázták azt az egyszerűen eldönthető kérdést, hogy ő az igazgatóság tagja volt-e, illetve önálló intézkedésre jogosult volt-e, ugyanis R.-V. Krisztina szerint a vádirattal ellentétben csak vezető jogtanácsos volt a BA-nál.

A másodrendű vádlott arra is felhívta a figyelmet, hogy több ügyvédi iroda nem rajta keresztül került kapcsolatba a BA-val, a megbízási díjak túlszámlázása szinte lehetetlen a cégnél működő szigorú ellenőrző mechanizmusok miatt, a BA pedig a nyomozás során nem kívánt polgári jogi igényt érvényesíteni, mi több, a szóban forgó ügyvédi irodák egy részével továbbra is kapcsolatban van.

R.-V. Krisztina összefüggő vallomását követően egyelőre nem kívánt válaszolni kérdésekre.

A repülőtéri vesztegetés első, áprilisi tárgyalásán Sz. György arról beszélt: Demszky Gábor volt főpolgármesterre, szocialista helyettesére, Hagyó Miklósra és Kocsis István volt BKV-vezérre terhelő vallomásokat vártak tőle a rendőrök a nyomozás során, a 2010-es választások előtt nem sokkal. Sz. György is koncepciósnak minősítette a nyomozást, a BA Zrt.-hez köthető vesztegetésekkel kapcsolatban határozottan tagadta, hogy kenőpénzt kért vagy fogadott volna el, és előnyt ígért volna a megbízásokat elnyerő ügyvédi irodáknak, illetve hogy munkáltatója érdekeit sértette volna. A vádpontok másik, a BKV-s szerződés-nyilvántartási rendszerre vonatkozó részével kapcsolatban ugyanakkor az előző tárgyaláson azt mondta: hibákat követett el, szabályokat szegett meg, és nem kérdés, hogy felelős. R.-V. Krisztinához hasonlóan Sz. György sem kívánt kérdésekre válaszolni.

A repülőtéri vesztegetés büntetőpere várhatóan a vádlottak meghallgatásával folytatódik még ebben hónapban a Fővárosi Törvényszéken.A BA Zrt.-vel kapcsolatban több másik büntetőeljárás is indult például azért, mert Sz. György és R.-V. Krisztina jogtalan haszonszerzés céljából valótlan fuvaradatokkal, szerződésmódosításokkal megtévesztette a zrt. vezetését a repülőtéri taxis szállítási szerződéssel kapcsolatban 2006 és 2010 között, így abban az időszakban a cégnek sok száz millió forintos kárt okoztak. Ennek az eljárásnak az adatai szerint már a 2006-os taxipályázat elnyerése érdekében és később is több alkalommal megvesztegették a BA Zrt. önálló intézkedésre jogosult dolgozóit, hogy azok kötelezettségüket megszegve jogtalan haszonhoz juttassák a V. István által irányított repülőtéri személyszállító társaságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során