Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 21. 13:07, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Bajai hamisítási botrány: az MSZP-székházban landolt a felvétel

Bajai hamisítási botrány: az MSZP-székházban landolt a felvétel

Hivatalos: hamis a bajai lejárató videofelvétel, amelyen hat személy egy lakásban a Fidesz választási csalásáról beszél, illetve ezt a szituációt játsszák el. A hamisítási botrány tárgyát képező felvételt október 15-én délután, tehát a bajai választásokat követően készítették, és az MSZP székházában landolt, ahová valaki személyesen vitte be.

Megtörtént az azonosítása a bajai választást követően napvilágra került botrányvideón szereplő számos részletnek; egész konkrétan a szereplőknek és a helyszínnek is – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Szabó Vendel alezredes, a Bács-Kiskun megyei rendőrség főkapitány-helyettese.

Mint elmondta, a választási manipulációt bemutatni kívánó felvétel a választások után, október 15-én délután készült, és nem valós, megrendezett helyzetet mutat be.

A nyomozás során lefoglalták a felvételhez használt mobiltelefont, illetve beazonosították a bajai helyszínt és a hat, videón szereplő személy kiléte is ismert, azonban róluk a rendőrségi vezető többet nem kívánt elmondani.

A tájékoztatón Szabó Vendel azt is közölte, az elkészült felvételt az MSZP-székházba személyesen vitte be valaki, de arra nem adott megerősítő választ, hogy megrendelésre készítették-e a felvételt, és azt sem, hogy a Hvg.hu-nak milyen „megbízható, hiteles helyről” és ki juttatta el azt. Hivatalosan egyelőre arról sem tudni, részt vettek-e a felvétel készítésében, kiszivárogtatásában politikusok.

A cselekmény, mivel a választások után volt, nem esik a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá, ellenkező esetben három év volna a büntetési tétel.

A nyomozás eddigi állása szerint „volt célja a felvétel készítésének”, ezt megerősítette a rendőri vezető is.
Az MSZP rendelte a hamisítási botrány tárgyát?

A Blikk információi szerint az ismertetettekkel akár összecsengő módon a szocialisták maguk rendelték a felvételt. Sajtóinformációk szerint a Demokratikus Koalíció (DK) egyik tagja, egy solti roma önkormányzati képviselő készíthette a bajai videót. Gyurcsány Ferenc nem tud arról, hogy pártjának köze lenne a felvételhez, de vizsgálatot indított. Kőrös Gusztáv Tibor, a DK solti kisebbségi önkormányzati képviselője hétfő délelőtt lemondott a Gyurcsány-pártban betöltött posztjáról. Körös egyébként 2010-ben a jogerősen elítélt Kolompár Orbán vezette MCF színeiben szerzett mandátumot.

A Hír Televízió megtalálta azt a férfit, aki a videón eljátszotta, hogy 200 ezer forintot ad a helyi cigányoknak azért, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzanak a múlt vasárnapi időközi választáson. G. Róbert azonban csak pénzért – 300 ezer forintért – lett volna hajlandó elárulni, hogy valójában hogyan készült a felvétel. „Majd aki a jobb ajánlatot teszi, én az őszintét mondom, nem kertelek ezzel kapcsolatban. Mert hogyha így meg leszek ráncigatva, minden nap a híradóban vagyok, hát akkor legyen értelme is” – nyilatkozta G. Róbert.

Az m1 október 20-i esti Híradójában elhangzott, G. Róbert a köztévé stábjának nem nyilatkozott, ostorral fenyegette meg őket.

A Fidesz október 18-án tett büntetőfeljelentést a Hvg.hu által aznap közölt videofelvétel miatt. Zsigó Róbert pedig azt nyilatkozta, megrendezetten és előre kitervelten próbálják lejáratni a Fideszt.

A bajai 32-es szavazókörben október 13-án megismételt szavazást tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson. A voksolást a Fidesz jelöltje nyerte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során