Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Április 09. 12:47, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Azonosították a játékszenvedéllyel összefüggő agyterületet

Azonosították a játékszenvedéllyel összefüggő agyterületet

Brit kutatók azonosították azt az agyi területet, amely a játékszenvedéllyel függhet össze - derült ki tanulmányukból.

A szerencsejáték-függők agytevékenysége valószínűleg eltér a normálistól, ezért csaphatják be magukat azzal a téveszmével, hogy mindig van esélyük a nyerésre - idézte a The Independent a kutatóknak az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányát.
A kutatók felfedezték, hogy ha ez az agyterület - az oldalbarázda mélyén elhelyezkedő úgynevezett sziget (insula) - sérülés miatt károsodik, akkor a páciensnek elmúlnak a hazárdjátékkal kapcsolatos tévképzetei. Ilyen például a szerencsejátékos tévedése elnevezésű klasszikus hiba: sok fej után valószínűbb, hogy a következő körben írás lesz a pénzfeldobás eredménye, miközben valójában semmi sem változott, mindig 50 százalék mindkét oldal valószínűsége.
A felfedezés alátámasztja azt a feltételezést, hogy a játékszenvedély idegrendszeri okokon alapul, ezért olyan gyógyszerekkel kellene kezelni, amelyek az agy bizonyos területeit célozzák, vagy a kényszeres szerencsejátékhoz vezető téveszméket feldolgozó pszichoterápiával - írták a szakemberek.
Az eredmények arra utalnak, hogy a szerencsejáték-függők sziget nevű agyterülete túlműködhet, ezért lesznek ők könnyebben áldozatai az ilyen téves gondolatoknak - mondta Luke Clarke, a Cambridge-i Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.
A vizsgálatot amerikai páciensek egy kis csoportjának részvételével végezték. Mindannyian agysérülést szenvedtek a központi idegrendszer valamelyik meghatározott területén. Miután játékkedvet fokozó videojátékokban vettek részt, amelyek a közkeletű téveszméket ösztönözték, arra kérték őket, mérjék fel nyerési esélyeiket.
Az egyik téveszme a "majdnem sikerült" volt, ezt úgy modellezték, hogy a játékgépen kis híján egyforma ábrák jelentek meg a nyerő sorban. Ez azt a tévedést erősítette, hogy a játék "begyakorolható", és legközelebb nagyobb eséllyel nyerhet a játékos.
A másik a szerencsejátékos tévedése: ha a rulettgolyó egymás után többször áll meg a feketén, ebből egyesek azt gondolhatják, hogy a következő menetben nagyobb valószínűséggel a vörösön fog megállni.
Az agysérült résztvevőkre, akiknek az insulája károsodott, a két szimuláció nem volt hatással, az egészséges kontroll csoport és más agysérültek viszont nagyobb kedvvel folytatták a játékot, amikor arra a hibás következtetésre jutottak, hogy nyerési esélyeik nőttek.
Clark elmondta: a sziget működése rejtélyes, noha ismeretes, hogy az érzelem és a fájdalom területén játszik szerepet.
"A vizsgálatok következő szakasza az lesz, hogy megnézzük, a megrögzött szerencsejátékosoknál jelentkezik-e különbség a sziget működésében" - magyarázta a kutató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során