Városlista
2023. október 1, vasárnap - Malvin

Hírek

2015. December 03. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Az ősz is melegebb volt a szokásosnál

Az ősz is melegebb volt a szokásosnál

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint az idei ősz is melegebb volt a szokásosnál, s mostanáig az egész év az időjárást tekintve a legmelegebbek között van.

A 2015-ös magyarországi időjárás a tavalyihoz hasonlóan várhatóan globálisan is rekord meleg lesz - derül ki a meteorológiai szolgálat MTI-nek készített elemzéséből.
Kifejtették: az őszi hónapok középhőmérséklete változatosan alakult, a szeptember több mint 1,5 Celsius-fokkal, a november több mint 1,7 fokkal melegebbnek, míg az október 0,65 fokkal hűvösebbnek bizonyult a megszokottnál. Bár november első napjaiban és a végén is néhány napra erősen lehűlt a levegő, november 28-án pedig az eső többfelé havas esőbe, majd havazásba váltott, összességében az elmúlt ősz melegebb volt a szokásosnál: az évszak középhőmérséklete országos átlagban elérte a 11,2 Celsius-fokot, ami 0,86 fokkal haladta meg a sokéves - 1981 és 2010 közötti - normálértéket. A 2015-ös ősz 1901 óta a 25. legmelegebb volt az őszök sorában - tették hozzá.

Az ősz során a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 10,1 fokot november 25-én a Nógrád megyei Zabaron mérték. A legalacsonyabb maximumhőmérsékletet Kékestetőn rögzítette a meteorológiai szolgálat: november 24-én mindössze mínusz 3,4 fokig melegedett fel ott a levegő.

Szeptemberben négy napon új napi melegrekord született. Elsején Dombegyházán 36,9 fokig, 2-án Tuzséron 36 fokig melegedett a levegő. Két héttel később, szeptember 17-én Szeged külterületén dőlt meg a napi melegrekord 36,4 fokkal, szeptember 18-án pedig Körösszakálon 37,3 fokot mértek. Kiemelték, hogy idén szeptemberben még hőségnapok is előfordultak, amikor a napi maximumhőmérséklet legalább 30 Celsius-fok. Budapest belvárosában négy hőségnapot és három trópusi éjszakát (a napi minimumhőmérséklet nem csökken 20 fok alá) is regisztráltak.

A csapadék tekintetében az egyes hónapok jelentősen különböztek egymástól. Országos átlagban szeptemberben 63,5 milliméter csapadék hullott, csaknem 20 százalékkal több a sokéves szeptemberi normálértéknél. Az október még csapadékosabb volt, ekkor országos átlagban 107,2 millimétert jegyeztek, ez több mint a 2,5-szerese a szokásos értéknek. Novemberben - még az előzetes adatok szerint - országosan mindössze 30 milliméter körüli csapadékmennyiség hullott, ami a sokéves normál értéknek körülbelül a 60 százaléka.

A legtöbb napi csapadékot az ősszel Bakonykoppányban mérték, ahol szeptember 25-én 87,3 milliméternyi eső hullott. Kitértek arra is, hogy október 4-től 20-ig gyakorlatilag minden nap esett az eső. Ennek nyomán bőven az átlag fölött volt a hónap csapadékösszege. A három hónap alatt ez országos átlagban 200 milliméter körüli volt, ami csaknem 40 százalékkal haladja meg az 1981 és 2010 közötti őszi időszakok átlagát.

A magyarországi megfigyelések szerint nemcsak az ősz, hanem november végéig az egész év a legmelegebbek közé sorolható. Eddig csak 2014-ben, 2007-ben és 1994-ben volt magasabb a november végéig tartó időszak középhőmérséklete - tették hozzá. Emellett - mint kiemelték - a 2015-ös év 2014 után valószínűleg ismét globálisan rekord meleg lesz a kiterjedt mérések kezdete óta.

A meteorológusok szerint Magyarországon december első napjaiban is folytatódik az átlagosnál enyhébb idő. Az ország nagy részén fagy sem lesz, csak kevés helyen süllyedhet egy-egy éjszaka kevéssel 0 fok alá a hőmérséklet, kora délutánra pedig jellemzően 5 és 10 fok közé melegszik fel a levegő. Sok napsütés nem ígérkezik, nagyrészt erősen felhős vagy borult, párás, néhol tartósan ködös időre van kilátás. Számottevő csapadék nem várható, viszont elszórtan szitálás valószínű. Erős szél sem lesz, és így - írták - adottak lesznek a feltételek a levegőminőség fokozatos romlásához.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint legkorábban valamikor december 10-e után kezdődhet átalakulás a kontinens időjárási helyzetében. Ekkortól a tartós nyugati áramlás északira válthat, és hidegebb, változékonyabb idő köszönthet be Közép-Európában is. Ez azonban - közölték - "ma még bizonytalan, hiszen nagyjából egy hét után jelentősen megnő az előrejelzések bizonytalansága".

Címkék: ősz, időjárás, meleg

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 01. 10:57, vasárnap | Belföld

Nemzeti Vágta - Ma rendezik a döntőt

A hétvégén Szilvásváradon minden a lovakról szól: a Nemzeti Vágta vasárnapi döntőjét idén először Budapesten kívül, a lipicai ménes otthonában rendezik meg, az eseményt vasárnap 15 órától a Duna televízió élőben közvetíti.

2023. Október 01. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. Október 01. 00:00, vasárnap | Belföld

MÁV: Aki át akar szállni Bécsben, induljon el egy órával korábban

Magyarország felé valamennyi Railjet továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállniuk, míg a másik irányban érdemes a tervezettnél korábban induló vonatot választani - tudatta a MÁV.

2023. Szeptember 30. 14:06, szombat | Belföld

Külügyi szóvivő: lényegi változás nem történt az OTP háborús szponzori státuszának ideiglenes felfüggesztésével

Lényegi változás nem történt azzal, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) ideiglenesen felfüggesztette az OTP nemzetközi háborús szponzori státuszát - közölte Paczolay Máté.