Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 17. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: MTI

Az önzés boldoggá tesz, de csak a bűntudathatárig

Az önzés boldoggá tesz, de csak a bűntudathatárig

Az önzés boldoggá teszi az embert, de csak addig, amíg nem érez bűntudatot - állítják amerikai kutatók.

Mindezt tesszük annak ellenére, hogy kora gyermekkorunktól az önzetlenségre és az altruizmusra nevelnek bennünket. Korábban a pszichológia azt feltételezte, hogy az önzés belénk kódolt vonás, nem tehetünk ellene.
A Pennsylvaniai Egyetem pszichológusai azonban árnyalták ezt a képet, szerintük aki legtöbbször az önző utat választja, annak sokszor kell szembesülnie a bűntudattal. 216 egyetemistát teszteltek, mindegyiküknek adtak 3 dollárt. Az első csoportnak azt mondták, hogy adja a pénzt az UNICEF-nek, a másodiknak, hogy megtarthatja, a harmadiknak pedig, hogy eldöntheti, mihez kezd vele. A pénzosztás utáni interjúkból kiderült, hogy azok a hallgatók, akik megtarthatták dollárjaikat, jóval boldogabbnak érezték magukat, mint a másik két csoport tagjai.
"Amit az ember igazán akar, az gyakran önző cselekedet, ám nem teszi meg, mert tudja, hogy lelkiismeret-furdalása támadna miatta" - idézte Jonathan Berman pszichológust, a kísérlet egyik vezetőjét a The Daily Telegraph című brit lap.
A kutatásról és eredményéről az Association of Psychological Science című amerikai folyóirat közölt cikket.
(http://www.telegraph.co.uk/science/9609482/Being-selfish-makes-us-happy-so-long-as-we-avoid-the-guilt.html#)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.