Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Július 11. 19:06, szerda | Belföld
Forrás: mti

Az idei volt a második legforróbb június a világon

Az idei volt a második legforróbb június a világon

Az idei volt az eddig mért második legforróbb június a világon - közölte a héten a Meteorológiai Világszervezet (WMO),

amely szerint az év folyamán eddig begyűjtött adatok fényében az idei a La Nina légköri jelenséggel kísért évek közül a legmelegebb a rendszeres mérések kezdete óta.

A La Nina a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek lehűlését okozza, ellentétben az El Ninóval, amely az óceán Egyenlítőhöz közeli területének erős felmelegedésével jár.

Idén júniusban Észak-Szibéria nagy részén kivételesen magas, míg az Egyesült Államok és Kanada középső területén, Észak-Afrika és a Közel-Kelet jelentős részén is jóval az ilyenkor szokásos átlagnál magasabb hőmérsékleteket mértek.

Noha a június és július folyamán tapasztalt egyes szélsőséges időjárási eseményeket nem lehet a klímaváltozáshoz kötni, azok illeszkednek az üvegházhatású gázok növekvő légköri koncentrációjával összefüggő hosszú távú "forgatókönyvbe" a kutatók szerint.

Mindezek eredményeként világszerte egyre gyakoribbak a szélsőségesen meleg és csapadékos időjárási események. Japán például az elmúlt évtizedek legsúlyosabb árvízével és földcsuszamlásával küzd, valamint napi szinten rengeteg csapadékrekord dőlt meg a kelet-ázsiai országban.

Június 28. és július 8. között hatalmas mennyiségű vízpára és a Prapiroon trópusi ciklon után visszamaradt párás levegő okozott rendkívül heves esőzéseket az országban. A Japán Meteorológiai Szolgálat szerint az ország nyugati részén és Hokkaidóban rekordmennyiségű csapadék esett ebben az időszakban.

Mindeközben a világ többi részén szélsőséges és szokatlanul meleget mértek. Az Omán fővárosától, Maszkattól délre fekvő Kurijat városában június 28-án 24 órán keresztül nem ment 42,6 Celsius-fok alá a hőmérséklet.

A WMO szerint számos közelmúltbeli tanulmány megállapította, hogy az emberi tevékenység közvetlen vagy közvetett hatással van a szélsőséges időjárási események előfordulásának valószínűségére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.