Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Január 10. 07:01, péntek | Belföld
Forrás: mti

Az év első időközi választásait tartják vasárnap

Az év első időközi választásait tartják vasárnap

Banán, Cserépváralján és Esztergályhorvátiban polgármestert, Lakhegyen polgármestert és képviselőket, Orosházán és Lendvadedesen pedig önkormányzati képviselőt választanak.

A Komárom-Esztergom megyei Banán azért tartanak időközi polgármester-választást, mert az októberi önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki az első helyen a polgármester-jelöltek között: a települést jelenleg is irányító Horváth Márta, valamint Toma Richárd egyaránt 232 szavazatot kapott októberben.
Vasárnap hat jelölt indul a tisztségért, ebből öten (Ágoston Gábor, Horváth Márta, Kovácsné Geszterédi Renáta, Pecsenka László és Toma Richárd) függetlenként, Kézsmárki Vilmos pedig a Nemzeti Zöld Koalíció jelöltjeként. Banán másfélezer ember él, közülük 1339 voksolhat vasárnap.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépváralján ugyancsak szavazategyenlőség miatt kell időközi választást tartani: ősszel a három jelölt közül Dávid Zoltán jelenlegi polgármester és Tóth Tamás egyaránt 133-133 szavazatot kapott. Vasárnap csak ők ketten indulnak a választáson, mindketten függetlenként. A választói névjegyzékben 359 cserépváraljai lakos szerepel.

A Zala megyei Esztergályhorvátiban szintén szavazategyenlőség miatt lesz időközi választás, miután októberben a négy jelölt közül a két legjobban szereplő induló, Brunner Tibor Kálmán és Farkas Tibor egyaránt 87-87 szavazatot gyűjtött be. Vasárnap három független jelölt (Brunner Tibor Kálmán, Farkas Tibor és Proksa József) mellett Németh Györgyi Ilona (Nemzeti Zöld Koalíció) indul el, a választói névjegyzékben 369 esztergályhorváti választópolgár szerepel.

A szintén Zala megyei Lakhegyen tavaly októberben jelöltek hiányában elmaradt a képviselő- és polgármester-választás. Vasárnap hat polgármesterjelölt indul: öten (Buday József, Ferenczi Helga, Kiss Aurél István, Méhes Máté és Ujvári Katalin) függetlenként, Végh Ferenc pedig a Nemzeti Zöld Koalíció színeiben. A négytagú képviselő-testület helyeire nyolc független jelöltet vettek nyilvántartásba. A mintegy ötszáz lakosú településen 392-en adhatják le a szavazatukat, nincs a jelöltek között a jelenlegi polgármester és az eddigi képviselő-testület egyetlen tagja sem.

A Békés megyei Orosháza 1-es egyéni választókerületében ugyancsak az októberi választáson kialakult szavazategyenlőség miatt tartanak időközi választást, a képviselői helyért hárman indulnak, és 2261-en szavazhatnak.

A Zala megyei Lendvadedesen pedig azért lesz időközi képviselő-választás, mert a képviselők száma a működéséhez szükséges létszám alá csökkent. Két jelölt indul, 28-an szavazhatnak rájuk.

Címkék: időközi, választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.