Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Augusztus 31. 12:31, csütörtök | Belföld
Forrás: NAV

Az étel- és italautomaták sem bújhatnak el a NAV elől

Az étel- és italautomaták sem bújhatnak el a NAV elől

Többmilliós büntetést és utólagos ellenőrzést is kockáztat az az üzemeltető, aki szabálytalanul működteti automatáját.

A nyári időszakban, országszerte több mint hatszáz, kezelőszemélyzet nélküli étel- és italautomatát „élesztettek újra” a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéseinek hírére: a korábbi időszakhoz képest a négyszeresére ugrott a visszakapcsolások száma.

A NAV, honlapjának Adótraffipax rovatában tette közzé, hogy június 1-től fokozottan ellenőrzi a kezelőszemélyzet nélküli automata berendezéseket, különösen ott, ahol az üzemeltető korábban felügyeleti egység nélkül működtette a berendezést, vagy az automata szüneteltetését jelentette be. A hír hatására sok vállalkozó még a várható ellenőrzés előtt rendezte automatája státuszát.

A főként gyárépületekben, gyártócsarnokokban, kórházakban, iskolákban, közterületeken, pályaudvarokon vizsgált automaták egy részéről még így is kiderült, hogy
• bejelentés vagy felügyeleti egység nélkül üzemeltetik azokat,
• nincs vagy nincs kihelyezve a regisztrációs számuk, AFE-kódjuk, illetve
• a papíron bejelentett szüneteltetés vagy befejezés ellenére jelenleg is működnek, illegálisan.

Az ellenőrzések rávilágítottak arra is, hogy a fekete üzemeltetésről az ingatlan üzemeltetője sokszor nem is tud, nem is feltételezi, hogy partnere, kijátszva a szabályokat, bejelentés nélkül működteti automatáit.

Fennakadt a NAV hálóján egy olyan, korábban már sorozatos mulasztásokon ért egyéni vállalkozó is, aki tevékenysége szüneteltetése ellenére folyamatosan működtet automatákat, ráadásul felügyeleti egység nélkül. A NAV a vállalkozó és cége valamennyi berendezését feltérképezte és vizsgálja.

A revizorok a szabályszegőket akár egymillió forint mulasztási bírsággal is sújthatják, ezen túl meg kell fizetni az eltitkolt bevételek utáni adót, továbbá a késedelmi pótlékot és adóbírságot is. Mivel az illegális üzemeltetésnél a szándékos adóeltitkolás ténye megkérdőjelezhetetlen, az adóbírság összege a be nem fizetett adó kétszerese is lehet.

Ezek a szabálytalanságok nemcsak az államkasszát, hanem a tisztességes piaci szereplőket is károsítják. A NAV ezért folytatja az automaták fokozott ellenőrzését, amelynek fókuszában továbbra is a csak papíron szüneteltetők, illetve befejezést jelentők, de az üzemeltetést valójában folytató, vagy az automatát felügyeleti egység nélkül üzemeltetők állnak.

A kép csak illusztráció

Címkék: italautómata, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk