Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Március 21. 07:01, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Az építőipar válsága ellenére bizakodóak az építőanyag- és burkolatkereskedők

Az építőipar válsága ellenére bizakodóak az építőanyag- és burkolatkereskedők

Eredményes évet zárt az egy évvel ezelőtt alakult Első Magyar Építőanyag-és Burkolatkereskedők Hálózat (MÉBKER).

Az építőanyag- és burkolatkereskedőket tömörítő klaszter jellegű szerveződés az építőipart sújtó recesszió ellensúlyozására jött létre. Célja, hogy a hálózat tagjai közös marketing tevékenység és menedzsment képzések révén növeljék forgalmukat valamint hatékonyságukat, és erősítsék piaci jelenlétüket. Az első évben elért eredmények biztatóak.

„A válság hatására átalakult az építőanyag piac. Nem csak a kereslet esett vissza, megváltoztak a vásárlási szokások, megfontoltabbak lettek a vevők, csökkent a kosárérték, hosszabb lett a vásárlási döntés folyamata, tovább romló fizetési morál mellett. Felismertük, hogy a megoldás a marketingkommunikáció erősítése és a menedzsment képességek javítása, melyet összefogva valósíthatunk meg hatékonyan” – világította meg az összefogás létrejöttének okait Markovich Béla a MÉBKER alapítója, a Mapei Kft ügyvezetője.

Hozzátette: 'azok a kereskedők, akik nem reagálnak a megváltozott piaci helyzethez, egyre nagyobb nehézségekre számíthatnak. Az építőiparban folytatódó recesszió miatt a forgalom további drasztikus csökkenésével kell szembe nézniük, ami sokaknak a véget jelenti. Azok viszont, akik felismerték, hogy változtatni kell, és új eszközökre van szükség a siker érdekében, azok jó eséllyel néznek szembe a válsággal' – adott hangot véleményének Markovich Béla.

Válaszok a válságra

A MÉBKER 2011-ben közös marketing kampányokkal és marketingtámogatással, valamint a hatékonyságot növelő specializált tréningekkel adott választ a válságra.

A múlt évben négy közös kampányt szerveztek a hálózat tagjainak. A kampányhoz csatlakozó tagkereskedések minden marketing eszközt készen megkaptak, a szórólaptól kezdve a kuponokon át az óriásplakátig. A hálózati együttműködés lehetőséget teremt a tagoknak kiváló szakértőkkel együttműködni, valamint kedvező gyártási árakat érvényesíteni a közös kampányoknál alkalmazott marketingeszközök tekintetében.

Kiemelkedő szerep jutott a hatékony működést segítő tréningeknek, amelyet négy neuralgikus témában, kintlévőség-kezelés, értékesítés, marketing, valamint szervezetfejlesztés területen szervezetek.

Markovich Béla, a kampányok eredményei, valamint a tagok visszajelzése alapján sikeresnek értékeli a MÉBKER első évét, melyet alátámaszt, hogy a 38 tagkereskedővel létrejött hálózat egy év alatt 68 tagúvá bővült, összesen 117 boltot tömörítve.

Az idei tervek

A MÉBKER idei programjának összeállítását megelőzte egy felméréssel összeállított problématérkép, mely rávilágított, hogy a kereskedések gondjai változatlanok. A legnagyobb problémát továbbra is a kevés a vevő, az egyre nehezebben elnyerhető nagyobb projektek, valamint a romló fizetési morál jelenti. Emellett jelentős az igény az internetes megjelenés erősítésére, mely nagyobb hangsúlyt kap a MÉBKER idei programjában.

„Nagyon bizakodó vagyok és a kedvezőtlen kilátások ellenére javulást várok a MÉBKER tagkereskedéseinek helyzetében. Úgy vélem, hogy a marketing aktivitás növelésével és a menedzsment hatékonyság növelésével meg tudjuk őrizni, sőt némiképp növelni is tudjuk piaci pozíciónkat” – mondta az idei várakozásokról Markovich Béla a MÉBKER alapítója, a Mapei Kft. ügyvezetője.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.