Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 15. 07:53, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Az ember, aki hallja a szavaidat, mielőtt megszólalnál

Az ember, aki hallja a szavaidat, mielőtt megszólalnál

A Londoni Városi Egyetem kutatói dr. Elliot Freeman vezetésével elsőként dokumentáltak olyan esetet, amikor valaki hamarabb hallott másokat beszélni, mint hogy azok szája megmozdult volna – áll a New Scientist című szakfolyóirat hasábjain.

A kutatócsoport a P. H.-ként említett nyugdíjas pilótát tanulmányozta, aki először tévénézés közben tapasztalta a jelenséget. A férfi eleinte rossz szinkronra gyanakodott, de később ugyanez megismétlődött emberekkel való beszélgetés során. Egyszerűen hamarabb hallotta, mit mondanak, mint hogy kinyitották volna a szájukat.

Egyszerű számítógépes feladatok megerősítették a csaknem negyed másodperces vizuális késést. A kutatócsoport több „normális” résztvevőt is megvizsgált, és meglepetten tapasztalt hasonló, bár kevésbé hangsúlyos aszinkronitást a látás és a hallás között. Következtetésük szerint P. J. érzékelési aszinkronitása nem kivétel, hanem akár általános szabály is lehet.

A látás és a hallás összehangolása rengeteg összetett készség alapját képezi, például a szájról olvasásét vagy az új nyelvek elsajátításáét. Olykor az ember túlélése múlik rajta. Az előadóművészek, a sportolók, a pilóták és a sebészek csakis tökéletes koordinált érzékeléssel végezhetik a munkájukat.

Jelen kutatás új stratégiák és eszközök kifejlesztéséhez vezet az emberi érzékelés fejlesztésére. „Vizsgálatunk izgalmas következtetése, hogy a több érzékszervet érintő érzékelés nem éri el az optimális szintet némely egészséges egyén esetében, és elméletben javítható. Az egyik érzékszerv késleltetésével egyszerűen érhetünk el azonnali előnyöket, például elősegíthetjük a hallássérültek és a kezdő nyelvtanulók beszédértését” – nyilatkozta dr. Freeman.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;