Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. November 30. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az elmúlt évtized egy sikertörténet a stroke megelőzésében

Az elmúlt évtized egy sikertörténet a stroke megelőzésében

Az elmúlt tíz évben több területen is jelentős eredményeket értek el a stroke megelőzésében - mondta az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója. Nagy Zoltán annak kapcsán nyilatkozott azInfoRádiónak, hogy 22 éve indult a Nemzeti Stroke Program. Ez a 20 év egy sikertörténet, jóllehet nem mindig beszéltünk róla eleget - tette hozzá.

A 80-as évek közepén tetőzött a magyarországi stroke halálozás, 'nemzetközi összehasonlításban is sajnos a világelsők között voltunk azon országok között, amelyek statisztikai adatot szolgáltatnak' - mondta Nagy Zoltán, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója.

Kiemelte, ez a tendencia a 80-as évek második felében valamelyest enyhült, majd megindult a stroke program, megalakult 30, később 39 stroke-centrum. A 90-es évek közepén enyhe javulás, illetve helyzetfelmérés történt - tette hozzá

'Most 20 év elteltével számba vettük az utolsó 10 év alakulását. Ebben a 10 évben már számos rendkívül impresszív javulás volt. A lágy agyhártya alatti vérzések, az úgynevezett aneurizma utáni vérzések, melyeknek a gyakorisága nem változik, mert ez vele született adottság általában. Ezeknek az ellátása rengeteget javult, tehát a halálozás 14 százalékkal csökkent, egészen jó eredmények születnek' - fogalmazott.

A durva, roncsoló agyvérzések gyakorisága valamelyest csökkent, sokkal jobb lett a hipertónia-gondozás. Nagy Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az agytrombózisok száma jelentősen csökkent, és itt is a halálozás jelentősen javult. 'Mindig kell CT-t is végezni, ebben sajnos nem állunk jól, ez a jövő egyik programja lesz' - tette hozzá.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója elmondta, a CT esetében megvan az országban a kapacitás, illetve bővül. Itt egyszerűen az orvosok figyelmét fel kell hívni arra, hogy el kell végeztetni ezt a vizsgálatot, mert ez a későbbiekben meghatározza a beteg sorsát.

'Ez a 20 év egy sikertörténet, jóllehet nem mindig beszéltünk róla eleget. Az eredmények igazolják a szakmai erőfeszítéseket és az egészségpolitika ha nem is folyamatosan, de időnként fellángolva támogatta ezt a törekvést. Remélem, hogy az elkövetkező években egy harmonikus továbblépésre lehetőség lesz' - tette hozzá Nagy Zoltán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.