Városlista
2020. június 5, péntek - Fatime

Hírek

2019. Október 15. 14:02, kedd | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az élelmiszerek 14 százaléka elvész még a boltokba kerülés előtt

Az élelmiszerek 14 százaléka elvész még a boltokba kerülés előtt

A világon előállított élelmiszerek körülbelül 14 százaléka elvész még az előtt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne

- hívta fel a figyelmet a veszteségre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO hétfőn közzétett jelentésében.

A szervezet szerint ennek a jelentős veszteségnek a visszaszorítása serkentené a globális gazdasági növekedést és termelékenységet, segítene az éhezés elleni küzdelemben és csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását is.

"Gyakran gondolkodom azon, hogyan engedhetjük meg, hogy élelmiszert dobjunk ki, amikor naponta továbbra is 820 millió ember éhezik a világban" - fogalmazott Csü Tung-jü, a FAO főigazgatója.

A FAO különbséget tesz az élelmiszer-veszteség és az élelmiszer-hulladék között. Az előbbi a szervezet meghatározása szerint a betakarítás vagy szállítás közben elveszett élelmiszer, az utóbbi pedig abból keletkezik, hogy a boltok vagy a fogyasztók kidobják.

A FAO 2011-ben úgy becsülte, hogy a világon előállított élelmiszer mintegy egyharmada vész el vagy kerül a szemétbe évente, a most kiadott jelentés azonban arról árulkodik, hogy ez "nagyon durva" becslés volt.

A római központú szervezet a jelentésében azt ígérte, hogy az élelmiszer-veszteség meghatározását követően, egy későbbi fázisban azt is közzéteszi, hogy mekkora az élelmiszer-hulladék mértéke. Hozzátették, hogy a probléma megoldása nagyon nehéz.

A jelentés hangsúlyozta: miközben elég világos és indokolt célkitűzés az élelmiszer-veszteség és -hulladék mennyiségének csökkentése, ennek elérése nem egyszerű, és teljes megszűntetése talán nem is reális. Példaként azt hozták fel, hogy a műanyag csomagolás segít megőrizni az ételek frissességét, ugyanakkor a műanyag használata a környezetszennyezés miatt nem kívánatos.

"Néha van értelme a műanyag használatának, de ez mindig a helyzettől függ. Meg kell találni az egyensúlyt" - magyarázta Andre Cattaneo, a FAO szakértője.

Címkék: élelmiszer, bolt

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 04. 14:00, csütörtök | Életmód

Csökken a koleszterinszint a nyugati országok, de nő Ázsia lakossága körében

Meredeken csökken a nyugati országok lakosságának koleszterinszintje, de növekszik az alacsony vagy közepes jövedelmű nemzetek népességéé, különösen Ázsiában - derítette ki az eddigi legnagyobb kutatás a koleszterinszint alakulásáról

2020. Június 04. 08:07, csütörtök | Életmód

Kiderült, hogy hol a legtisztább a levegő a Földön

A Déli-óceán feletti atmoszferikus határréteg levegője mentes az emberi tevékenységekből eredő és távoli kontinensekről származó részecskéktől

2020. Június 03. 16:26, szerda | Életmód

Idén különösen fontos, hogy csak fokozatosan kezdjenek napozni az emberek

Idén különösen fontos, hogy csak fokozatosan kezdjenek napozni az emberek - erre hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem (SE) szerdán.

2020. Május 30. 16:04, szombat | Életmód

Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak

Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy 2020 első negyedévi felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek,