Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Július 08. 09:10, szerda | Külföld
Forrás: http://harcunk.info

Az ausztrál miniszterelnök a hadsereg bevetését javasolja Európának az afrikai invázió leküzdésére

Az ausztrál miniszterelnök a hadsereg bevetését javasolja Európának az afrikai invázió leküzdésére

Az ausztrál miniszterelnök szerint csak úgy akadályozhatók meg a földközi-tengeri,több száz \"menekült\" vízbefúlásával járó tragédiák, ha a \"menekültek\" hajóit visszafordítják.Európának az ausztrál példát kellene követnie.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök szerint csak úgy akadályozhatók meg a földközi-tengeri,több száz "menekült" vízbefúlásával járó tragédiák, ha a "menekültek" hajóit visszafordítják. Európának az ausztrál példát kellene követnie, mivel ez az egyetlen útja annak, hogy ne történjen több haláleset a tengeren – javasolta az ausztrál miniszterelnök, akinek a kormánya rendkívül szigorú intézkedéseket léptetett életbe a menekültinvázió megfékezésére.

"Százak, sőt ezrek fulladnak meg, miközben Afrikából Európába próbálnak jutni. Az egyetlen módja a halálesetek megakadályozásának, ha magukat a hajókat állítják meg" – mondta Abbott válaszul arra, hogy a hét végén a Földközi-tengeren elsüllyedt egy "menekülteket" szállító hajó Líbia és Olaszország között, és akár nyolcszáz ember is a tengerbe veszhetett. Az ausztrál kormányfő hozzátette: "Meg kell oldani ezt a "borzalmas problémát", fel kell számolni az emberkereskedelmet. Az európai országoknak nagyon erőteljes politikai döntéseket kell hozniuk, amelyek véget vetnek az embercsempészetnek a Földközi-tengeren" – magyarázta.

Miután 2013 szeptemberében hatalomra került Ausztráliában a jelenlegi konzervatív kormány, Canberra a hadsereget bízta meg azzal, hogy fordítsa vissza a "menekülteket" szállító hajókat, mielőtt elérnék a kontinensnyi ország partjait. Ezután általában a kiindulási országba – legtöbb esetben Indonéziába – vagy Nauru és Pápua Új-Guinea szigetére irányítja a lélekvesztőket az ausztrál hadsereg.

A csendes-óceáni szigetek az ausztrál kormány pénzügyi támogatásáért cserében menekülttáborokat működtetnek.

Mindenesetre a "menekültek" abban az esetben sem telepedhetnek le Ausztráliában, ha ténylegesen menekülteknek találják őket a hatóságok.

Canberra szerint két lehetőségük van: vagy visszatérnek hazájukba, vagy – egy bilaterális megállapodás értelmében – Kambodzsában telepednek le.

Míg csaknem 18 hónapja egy "menekülteket" szállító hajó sem ért partot Ausztráliában, egyetlen vízbefúlásról sem számoltak be az ausztrál hatóságok, "jogvédők" szerint Canberra megsérti nemzetközi kötelezettségeit.

Az ausztrál televízió az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságára (UNHCR) hivatkozva kedden arról számolt be, hogy az ausztrál hadsereg visszafordított egy 46 vietnami "menekülttel" a fedélzetén az országba tartó hajót, miután elutasította az utasok – még a tengeren átadott – menedékkérelmeit.

(MTI nyomán)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).