Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 26. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Az arabok háziasíthatták a lovat

Az arabok háziasíthatták a lovat

Szaúdi tisztviselők bejelentették, hogy a régészek olyan leletekre bukkantak, amelyek bebizonyítják, hogy a lovakat 9000 évvel ezelőtt az Arab-félszigeten háziasították.

A felfedezés semmissé teheti azokat az elméleteket, amelyek szerint a ló 5500 évvel ezelőtt Közép-Ázsiában állt az ember szolgálatába.

A 9000 éves leletek a szakértők szerint egyértelműen arról tanúskodnak, hogy a lovakat ebben az időszakba háziasították. Az állatok maradványai mellett előkerültek nyílhegyek, marógépek, gabonadarálók, szövés-fonásra alkalmas eszközök is, amelyek mind fejlett kézműves kultúráról árulkodnak - írja a Reuters.

A leletek nemcsak azokat az elméleteket ingathatják meg alapjaiban, amelyek a lovak háziasításával kapcsolatban élnek a köztudatban, hanem a késő újkőkori kultúra fejlődését is újraértelmezhetik - mondta Ali al-Ghabban.

A tudósok elmondták: az ember már 50 000 évvel ezelőtt kapcsolatba került a lovakkal, eleinte azonban csak húsáért, bőréért és tejéért vadászták. Az első, vitathatatlanul háziasított lovak maradványai i.e. 2000-ből származnak, amikor már szekérbe fogva temették el őket gazdáikkal, arról azonban egyelőre nincsen elfogadott vélemény, hogy pontosan mikor és hol háziasították őket.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.