Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 17. 07:16, hétfő | Életmód
Forrás: Matos Lajos, az MTI szakértője írja

Az alkoholfogyasztás szívritmuszavart okozhat

Az alkoholfogyasztás szívritmuszavart okozhat

A leggyakoribb szívritmuszavar, amelynek szövődményei súlyos, életveszélyes állapotot jelenthetnek, nem ritkán bőséges alkoholfogyasztás következtében kezdődik.

Egyelőre nem tisztázott, miért okozhat a szeszivás olyan állapotot, hogy a szív össze-vissza ver, de veszélyei miatt ez a kórkép fokozott figyelmet érdemel.

Sokféle ritmuszavar létezik, de legsűrűbben az fordul elő, hogy a szív felső része, a pitvar szabályos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd. Ennek az a folytatása, hogy a szívkamra teljesen szabálytalanul ver, és ez néha gyors, nem ritmusos pulzusként érezhető is.
Az igazi veszély az, amikor a pitvarremegés következtében a felső szívüregben véralvadék keletkezik, amely leszakadva valamelyik fontos ütőérbe kerül, és azt elzárva bénulást, sőt halált is okozhat.
A Kaliforniai Egyetemen Gregory Marcust és munkatársait évek óta foglalkoztatja az, hogy a váratlanul, hirtelen elkezdődő pitvarfibrilláció megfigyelések szerint alkoholfogyasztás után kezdődik. A jelenség magyarázata egyelőre nem ismert.
A munkacsoport 223 ritmuszavar miatt kezelt beteg adatait dolgozta fel. Többségüknél az EKG-felvétel pitvarremegést igazolt, a többieknél csak felgyorsuló szívműködési rohamot állapítottak meg. A gondos adatfelvétel igazolta, hogy a pitvarremegés esélyét a szeszfogyasztás négyszeresére növelte, kiváltképp akkor, ha a páciens sokat ivott.
A kutatók azt is megnézték, hogy volt-e különbség a különböző alkoholfélék kedvezőtlen hatása között. A szívritmuszavart legtöbbször sörivás előzte meg. Ennek a ténynek részletes elemzése azt is kimutatta, hogy a bort vagy töményt kedvelőkhöz képest a sörivók fogyasztották a legtöbb szeszt.
Marcus professzor előadása az Európai Szívgyógyászok Társaságának idei kongresszusán hangzott el. A vitában többen kérdezték a jelenség okát, mivel a rendszeres, mértékletes alkoholfogyasztással kapcsolatban bizonyítottnak vehető, hogy egy-egy deciliter bor - leggyakrabban vörös -, ami a mediterrán étrendben a főétkezésekhez tartozik, a koszorúér-betegség megelőzését szolgálja.
Az előadó ezt nem vitatta, de mint mondta: ha valamelyik betegénél alkohol hatására ilyen ritmuszavar alakul ki, annak a továbbiakban teljes alkoholmentességet javasol.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.