Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 01. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Áttörés a malária elleni küzdelemben

Áttörés a malária elleni küzdelemben

A halálos malária betegség egyre nagyobb aggodalomra ad okot azáltal, hogy terjesztői, a szúnyogok jelentős mértékben szaporodnak. Ezeknek az apró rovaroknak az irtása pedig nem könnyű feladat, különösen, hogy idővel az irtószerek ellen rezisztensekké válnak. Most azonban a a Harvard és a Perugia Egyetem kutatói felfedezték a szúnyogok egy molekuláris részét, amelynek megcélzásával csökkenteni lehet a betegséget terjesztő rovarok számát - írja a Fox News.

A nőstényeknél a malária fertőzés aktiválódásához nagymértékben hozzájárul a szaporodás során a férfi 20 hydroxyecdysone, vagy 20E nevű hormon. Ennek a folyamatnak a kiiktatásával a kutatók úgy vélik, hogy csorbíthatnák a szúnyogok reprodukciós képességét, ezzel nagy előrelépést tennének a malária elleni küzdelemben.

A hím szúnyogokban az említett szteroid hormon hatalmas mennyiségben fordul elő, s nőstényekbe a közösülés során kerül. Az elemzés során a kutatók rájöttek, hogy a 20E igen jelentős szerepet játszik az utódok kifejlődésében, mivel a nőstény ivarszervében lévő MISO fehérjével való kölcsönhatása gyorsabb megtermékenyülést és több utódot eredményez.

A kutatók a felfedezést követően egy kémiai technológiával elnyomták az említett MISO fehérjét, s így csökkent a reprodukció, vagyis az utódok száma. Ezért a szakemberek úgy vélik, hogy ennek a fehérjének a megcélzásával csökkenthetik a szaporodás mértékét, s így a malária terjedését is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben